luni, aprilie 02, 2012

Vaccinul pentru creșterea stimei de sine - partea a II-a

Bine te-am regăsit, dragă doritor al evoluției personale! Cum au fost primele 3 zile?... Cred că bine, din moment ce ești atât de nerăbdător să continuăm cu următoarele 4. Așadar:

Ziua 4: Re-împrospătează-te! – Ziua în care te trezești la viață
Aceasta este “ziua-răsplată” pentru toata munca grea depusă până acum. Dacă ți-ai făcut ordine în casă sau la birou în Ziua/Zilele 3, aruncând toate lucrurile cu încărcătură negativă, acum e momentul în care aduci o floare sau îți ornezi camera cu noi tablouri și decorațiuni. Fă-ți un cadou, cumpără-ți o geantă sau schimbă-ți casetofonul de la mașină, pentru că îți doreai de multă vreme acest lucru.
Instrumente: un cadou sau un lucru pe care ți-l doreai, dar pe care îl considerai un sacrificiu până acum.

Ziua 5: Re-întoarce-te! – Ziua în care te întorci către contemplația spirituală
Este ziua în care te întorci către valorile spirituale care sunt importante pentru tine. Este o zi liniștită în care te ocupi de sufletul tău, comparativ cu ultimele zile în care te-ai ocupat de mediul ambiental și ai trezit la viață zone din casa ta pe care le neglijasei. Acum e timpul să-i acorzi și spiritului atenția cuvenită. Așează-te și încearcă să te reconectezi cu Divinitatea sau, dacă nu crezi în ea, cu sufletul tău. Nu e nevoie să te retragi în munți sau să te faci călugăr. Trebuie doar să-ți pui câteva întrebări: care e rolul tău în viață, ce ai realizat până acum, dacă ești mândru de traiectoria pe care ai urmat-o în viață, unde trebuie să se petreacă schimbarea, etc.
Aceasta este ziua în care te detașezi de tine și te privești onest, cu sinceritate și verifici modul în care îți petreci timpul, oamenii cu care ai conexiuni, grijile care te frământă cel mai mult, temerile pe care nu le poți controla și ura pe care o ai față de ceilalți.
Instrumente: sinceritate și minte liberă.

Ziua 6: Re-inventează-te! – Ziua în care se schimbă modelele de gândire
Dacă ziua anterioară a fost dedicată judecății coerente și directe, aceasta este ziua în care se merge direct la țintă. Ziua în care se hașurează zonele din viața ta care nu merg bine.
Ai probleme de sănătate cărora simți că nu le mai faci față? Fă-ți o programare la doctor sau îngrijește-te mai mult de sănătatea ta, fără să-ți mai faci singur rău, să te neglijezi sau să-ți ignori cerințele fizice. Tu te cunoști cel mai bine.
Permiți problemelor să pătrundă în viața ta foarte ușor? Dacă e adevărat, ei bine, este ziua perfectă în care poți să începi să-ți faci un program, să ții o agendă sau să-ți faci un plan/o strategie de viață, un sistem de priorități după care să te ghidezi. Și încearcă să cauți soluții pentru orice fără să zici: "Nu există nicio soluție" (amintește-ți Ziua 1). Ascultă-ți prietenii și apropiații. Vezi ce poate viața să-ți ofere. Nu spune "Nu" niciunei șanse. Acceptă orice provocare ți se ivește.
Dacă îți petreci foarte mult timp ajutându-i pe ceilalți, amintește-ți că o să sfârșești clacând, pentru că ai uitat de tine. Greșeala cea mare a oamenilor este că ei nu se consideră niciodată suficienți de importanți, iar problemele celorlalți par întodeauna mai mari.
Instrumente de lucru: o agendă și funcția de memento în telefon.

Ziua 7: Re-investește în tine! – Ziua în care dai credit șanselor și oportunităților tale
Deși avem unele reticențe să folosim cuvântul "investiție" în timpul crizei, acesta este totuși cel mai bun moment pentru a găsi metoda optimă de a cheltui banii și timpul. Ai petrecut o întreagă săptămână gândindu-te la viața ta. Nu te gândi că este timp pierdut, dimpotrivă. Astăzi e timpul să te uiți și la aspectul financiar al vieții tale. Gândește-te că ai putea să începi să gătești acasă împreună cu familia, iar banii pe care îi dădeai pe ieșiri ai putea să-i investești în cărți sau în cursuri. Investește în tine. Citește, informează-te tot timpul.
Instrumente: o analiza concretă a finanțelor, o listă de lucruri pe care vrei să le faci și dorința de a te schimba.
Toți suntem diferiți. De aceea, poate, pentru unii acest plan nu va funcționa. Însă poate fi un model pentru un plan mai bun. Dorința de schimbare stă ascunsă undeva în interiorul nostru, în spatele indiferenței, pe lângă miliardele de scuze și motive care ne abat atenția de la voință. Ajută-te tu să găsești drumul cel bun!
Acum e momentul să începi! Nu e moment mai bun în care să te ocupi de schimbările importante pe care vrei să le faci în viața ta. Începe de astăzi și nu aștepta recompense imediate. Educă-ți inteligența emoțională, ai răbdare și, mai ales, nu sta cu mâinile în sân. “Viața e grea, dar trece” scria cândva pe peretele unui cămin de bătrâni...
Pe curând,
Ștefania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu