luni, aprilie 09, 2012

CE ÎNSEAMNĂ O RELAȚIE REUȘITĂ ȘI CUM O PUTEM AVEA


Toată lumea are nevoie, în viața personală, de un partener alături. Unul cu care să împartă și bune și rele. Unul care să suporte toate momentele noastre de tensiune interioară, mai mult, să le înțeleagă și să le accepte, și să aprecieze momentele de căldură și afecțiune care ne traversează conștiința. Care să ne fie alături oricând și oriunde. Să ne iubească total și necondiționat. Să ne accepte rătăcirile ca pe o latură firească a ființei noastre lăuntrice. Să ne dea oricând un umăr, de sprijin sau bun de plâns pe el. Să fie alesul. Să ne iubească... să ne iubească... să ne iubească...

Și totuși, noi, cu toții știm că a menține o relație, una și aceeași, timp îndelungat pe aceeași linie a dăruirii și înțelegerii totale poate fi o provocare foarte mare. De ce? Pentru că, de cele mai multe ori, noi nu comunicăm suficient. Pentru că partenerul nu e dispus să asculte și să accepte suficient. Pentru că sunt totdeauna alte lucruri mai importante – job, copii, prieteni, clădirea viitorului, achiziționarea casei sau a mașinii – decât să acordăm atenție cuplului. Pentru că ne mulțumim că am reușit să “achiziționăm” o relație intima bună și credem că ea e datoare să existe pentru veșnicie de-acum încolo, doar pentru că noi i-am creat forma de început și i-am permis să apară în viețile noastre.

În cazul în care ești unul dintre aceia care gândești așa, vin acum să te scot din visare... Ești nebun? Trezește-te! Nimic nu e sigur pe lumea asta de la sine! ”Poate doar moartea”, m-ar completa unii... Așa că, dacă nu cumva relația ta e ”Moartea” (!), atunci ai face bine să te apuci să investești mai mult și ma multe în ea: emoții și sentimente, experiențe comune, pasiuni și plăceri, surprize și cadouri, înțelegere și empatie, sprijin și susținere, comunicare multă-multă.... ascultare  mult-multă... comunicare.... comunicare...

Poate că cititorii mei fideli vor spune acum că e o problemă cu mine. Foarte mult în articolele mele vorbesc de comunicare, comunicare în toate aspectele vieții noastre... Da, dragul meu cititor, voi continua să vorbesc despre cât de importantă e comunicarea pentru noi toți, pentru că științific s-a constatat că cele mai fericite cupluri sunt cele care comunică cel mai bine, sub toate aspectele. Și dacă ești sincer cu tine în acest moment poți spune că ai văzut și tu cu ochii tăi în jurul tău sau chiar în cuplul din care faci parte cât de multe beneficii poate aduce o comunicare eficientă. Uluitor este faptul că oamenii nu comunică în general, și în viața privată în special, pentru că li s-a inoculat din familie încă de când erau mici faptul că mai bine țin pentru ei ceea ce simt și gândesc, pentru că altfel devin vulnerabili. Băieților, în mod particular, li se spune de când sunt mici să nu plângă pentru că ”e rușine”, că ”băieții nu plâng ca fetițele”. Și el va învăța să nu arate ce simte. La școală suntem învățați să ”nu vorbim neîntrebați”, ”să nu deschidem gura dacă nu știm lecția” și cum stima de sine nu e încă formată, învățăm să tăcem, căci ”tăcerea e de aur”. Adulți fiind, auzim deseori de la șefi sau colegi: ”vorbești fără să spui nimic”, ”nu deschide gura decât dacă ai ceva valoros de spus ”sau, și mai rău: ”să taci în fața șefului”... În cuplu ajungem să tăcem, pentru că atunci când am spus ceea ce aveam în minte ne-am trezit cu replici de genul: “Mai bine nu mai spune nimic că deja mă enervezi!”, “Cum poți să zici așa ceva? E cea mai perversă chestie pe care am auzit-o, eu nu aș face așa ceva niciodată!”, “Doamne ferește, nu pricep de unde îți vin asemenea idei!”, “Și mai zici despre tine că ești o persoană inteligentă!”, “Mi-ai dat impresia că ești o persoană pe care poți să te bazezi dar se pare că m-am înșelat!”. Și iată catastrofa: învățăm pe rând că e mai bine să taci, că dacă taci s-ar putea să scapi fără să ți se întâmple nimic rău, că mai bine nu spui ce simți, pentru că emoțiile și sentimentele sunt o prostie inventată de psihologi și că ai toate șansele ca toți să te lasă în pace dacă taci...

În cuplu, însă, pe lângă pasiunea și spontaneitatea care caracterizează relația în faza de început, apare și nevoia, din ce în ce mai pregnantă de a comunica și a te armoniza cu partenerul în toate aspectele. Dacă uităm comunicarea într-un sertar cu informații culese de prin multele cursuri la care am tot participat, în timp, vom ajunge să uităm de dragoste și de nebunie și vom deveni niște ursuzi, mereu preocupați de serviciu, afacere, bani, copii, prieteni, iar iubirea va deveni doar un subiect de telenovele.

Care ar fi atunci secretul unei relații reușite? Pe scurt, să nu uităm de lucrurile mărunte care ne făceau fericiți la început, să vorbim cât mai des cu partenerul despre tot ce ne ocupă timpul și mintea și să nu uităm să oferim dragoste dacă dorim să primim și noi același lucru. Iubirea, umorul, atenția, pasiunea, înțelegerea nu sunt precum banii pe care, dacă îi dai, i-ai pierdut. Aceste lucruri se întorc înzecit către tine atunci când le oferi.

Cel mai mare secret al unei relații de lungă durată sau al unei căsnicii fericite este faptul că nu există o rețetă care să te învețe ce să faci și cum să te comporți pentru a avea o relație reușită. În general, un cuplu își consolidează relația diferit față de alte cupluri, fiecare dintre parteneri încercând să fie pe placul celuilalt. Încrederea, dragostea, înțelegerea sunt doar câteva lucruri esențiale pentru ca o relație să dureze.

Cu toții suntem diferiți, iar pentru a ne putea înțelege cu partenerul de viață trebuie să ne cunoaștem foarte bine atât pe noi, cât și pe el. Totuși, voi încerca în cele ce urmează să schițez câteva sfaturi pe care le poți urma dacă vrei ca relația ta să dureze cât mai mult, însă nu uita: formula magică v-o creați voi singuri!



Așadar:

1.     Alocați timp special pentru voi

Bineînțeles că sunteți ocupați cu jobul, cu afacerea și cu tot ce presupun acestea – întâlniri, ședințe, mese cu partenerii de business, deplasări în țară și în străinătate etc., dar cât de importante mai sunt acestea în condițiile în care relația voastră de suflet se deteriorează? Pentru cine luptați să vă fie bine, mai bine, cel mai bine? Voi singuri aveți nevoie de atâția bani? Vă aduc banii ăștia mulți alinarea în momentele de singurătate de acasă? Eu una nu cred... Așadar, rezervați-vă timp pentru a petrece momente plăcute cu partenerul de cuplu. Aceasta poate însemna orice: să ieșiți la o plimbare, să vedeți un film, un teatru, un concert, să discutați despre o carte, să vă faceți reciproc surprize romantice. Măcar o seară pe săptămână stabiliți o întâlnire romantică și faceți-o de neîncălcat, precum o ședință cu un partener de afaceri important. Poate cel mai important din viața voastră!  

2.     Asigurați-vă că aveți o comunicare foarte bună pe toate planurile

Comunicați dragostea prin cuvinte cât mai multe, dar și prin atingeri, mângâieri, zâmbete, priviri sau chiar gesturi de afecțiune care spun mai mult decât o mie de cuvinte la un loc. Iar dacă există vreun indiciu că ceva nu merge bine sau partenerul de viață este distant, nu ignorați aceste semnale. Sugerați-i partenerului că ar fi bine să aveți o discuție despre ceea ce se întâmplă. Păstrați-vă calmul, fiți total sinceri și recunoașteți-vă scăpările personale, nu aruncați vina pe celălalt, ci vedeți dacă nu cumva ce vă reproșează este și adevărat, dar mai ales nu lăsați furia să decidă soarta relației voastre. Scopul pentru care stați de vorbă este rezolvarea conflictului și singurul mod în care se ajunge la un rezultat pozitiv este comunicarea directă și deschisă.

3.     Respectați-vă reciproc

Cu siguranță, spui oricui că îți iubești partenerul, însă te poți lăuda și cu faptul că îl respecți pentru ceea ce este? Respectul este un sentiment greu de obținut, deoarece cântărește mai mult decât dragostea. Trebuie să știi să respecți opiniile, ideile și intimitatea partenerului tău, să judeci ceea ce el îți transmite ca fiind adevărul lui subiectiv care merită să fie luat în seamă și, cel mai important, să simți că și reciproca este valabilă. Prin respect reciproc, foarte multe cupluri au gasit calea către fericire, pentru că partenerii au ”văzut” ceea ce doar ochii și sufletul partenerului au putut vedea și, astfel, s-au văzut complet, nu doar ciuntit, văzut din propriul unghi, care e limitat, trebuie să recunoști!

4.     Fiți parteneri, nu adversari

Una dintre cele mai frecvente greșeli în cuplu este tendința partenerilor de a concura unul cu celălalt. Aceasta competiție se poartă atât la nivelul realizărilor profesionale, cât și în jurul monitorizării greșelilor. Dacă vă regăsiți în această situație, puneți capăt acestui joc înșelător, la finalul căruia niciunul dintre voi nu va câștiga. Astfel, în loc să vă concentrați energia și timpul stând la pândă pentru a-i surprinde partenerului greșelile, mai bine colaborați pentru a găsi soluții care să rezolve sau să prevină situațiile delicate dintre voi.



5.     Niciodată nu vă opriți din a vă curta unul pe celălalt

Cadouri, complimente și îmbrățișări drăgăstoase în fiecare moment, dar și în momente neașteptate conduc spre o relație de lungă durată. Oricine apreciază o felicitare fără un motiv anume, ”doar pentru că este joi”, o cutie de bomboane cu un mesaj de iubire, bilete la teatrul/filmul/meciul preferat sau o plimbare romantică după o zi obositoare. Tratați-vă partenerul exact așa cum o făceați atunci când ați început relația. Este ca și cum ați încerca de fiecare dată să cuceriți aceeași persoană. Pentru că vă place. Pentru că o doriți lângă voi. Pentru că o iubiți.

6.     Păstrați flacăra aprinsă

Într-o realitate care joacă de multe ori feste, pragmatismul tinde să înlăture romantismul. Dar ce poate înlocui sufletul, dacă nu două suflete ce cântă la unison? Când persoana iubită vă spune că a avut o zi imposibilă, ascultați-o cu atenție pentru că experiența ei este importantă pentru ea, deci și pentru voi, răsfățați-o pregătindu-i ceea ce-i place mai mult și creați o atmosferă plăcută care s-o facă să uite de problemele din timpul zilei. Dați importanță gesturilor romantice, pentru că ele ne fac să uităm de nemulțumirile vieții și ele pot păstra flacăra aprinsă între voi.

7.     Fiți voi, dar păstrați-vă și farmecul personal

Farmecul unei relații este dat de măsura în care cei doi parteneri sunt speciali, diferiți în anumite privințe și de felul în care au învățat să construiască frumosul relației tocmai pe baza acestor diferențe. E drept că o relație de cuplu presupune compromisuri, negocieri, asumarea unor responsabilități și angajamente, sacrificiu, răbdare, înțelegere, însă acest lucru nu înseamnă că partenerii trebuie să-și anuleze individualitatea. Este esențial ca voi să vă păstrați acele trăsături, pasiuni și preocupări care vă fac să vă simțiți împliniți și vă dau sentimentul că sunteți speciali. În acest fel, fiind împăcați cu sine, veți putea ajunge mul mai ușor la un consens și la o stare de liniște comună.

8.     Aveți grijă de voi

Alocați în fiecare zi timp pentru a avea o înfățișare plăcută și pentru a vă întreține condiția fizică. Faceți sport, mâncați sănătos pentru a fi în formă, aveți grijă la aspectul fizic și la hainele pe care le purtați chiar și atunci când mergeți la culcare. Vă veți simți bine în propria piele și satisfactia va fi și mai mare atunci când veți fi complimentat cu admirație și de partener.

9.     Spuneți-i partenerului ce înseamnă pentru voi afecțiunea

Cand intrați într-o relație aveți anumite așteptări de la partenerul vostru. Vorbiți deschis cu el despre acestea și dați-le o formă de “condiții pentru o bună relație împreună”. Dacă sunteți de acord amândoi asupra lor, faceți chiar un ”contract moral” al relației voastre, în care treceți fiecare dorințele și așteptările voastre. Atfel clarificați și păstrați ”negru pe alb” nevoile care înseamnă foarte mult pentru voi. În general, dezamăgirea cauzată de nevoi și dorințe nesatisfăcute face ca o relație să eșueze.

10.  Renegociează din când în când contractul

Voi sunteți în continuă schimbare și, la rândul ei, relația voastră va evolua. Acest lucru va conduce spre schimbări în nevoi și dorințe. Ar fi bine să revizuiți ”contractul moral” al relației voastre în fiecare an și să adăugați sau să modificați ceea ce nu se mai potrivește cu voi, cei actuali. Oricum, păstrați-vă flexibilitatea și aveți grijă să nu lăsați condițiile prea strice să vă strice relația de cuplu.



Una dintre cele mai mari temeri ale cuplurilor este legată de faptul că, în timp, lucrurile se schimbă, atracția și chimia dintre parteneri nu vor mai fi la fel de intense, iar relația nu va mai părea la fel de fermecatoare și provocatoare. Însă certitudinea faptului că totul ține doar de noi ne poate salva de la dezastru.



Te aștept să-mi scrii care este secretul unei relații perfecte pentru tine și partenerul tău.



Între timp, eu îți propun să ne întâlnim și data viitoare pentru a evolua împreună.

Cu drag,

Ștefania


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu