luni, aprilie 02, 2012

Vaccinul pentru creșterea stimei de sine - partea I

Stima de sine este un concept psihologic și se referă la felul în care ne vedem noi pe noi și gradul în care ne place sau nu ceea ce vedem în propria persoană. O stimă de sine pozitivă ne permite să acționăm eficient și să facem față dificultăților vieții, în timp ce stima de sine negativă provoacă diverse perturbări în viața noastră de zi cu zi.
Stima de sine înseamnă a avea încredere în sine, a fi sigur de sine, a fi mulțumit de sine. Pentru a-ți înnoi și a-ți reinventa viața, crescându-ți stima de sine, ai nevoie de un plan. Am nevoie de la tine de o săptămână întreagă de muncă asiduă, trebuie să-ți acorzi 7 zile de lucru cu tine însuți pe toate planurile: fizic, mental și spiritual. Dacă vrei să-ți schimbi viața, rezervă-ți 7 zile doar pentru tine și pentru ceea ce îți dorești să devii.
Mai jos îți voi prezenta planul pe care va trebui să-l urmezi cu strictețe. Pentru că fiecare pas este detaliat, iar munca de scriitor își are limitele ei, astăzi îți voi prezenta primele 3 zile, urmând ca tu să aștepți cu nerăbdare următorul articol pentru următoarele 4. Ce zici? Încerci?
Așadar, START:
Ziua 1: Re-încarcă-te! – Ziua promisiunilor
Concentrează-te pe schimbarea modului de gândire. Azi e ziua în care faci curățenie prin stereotipurile și imaginile uzate care-ți ocupă mintea. Scapă de fraze precum: "Nu pot", "De ce mi se întâmplă asta tocmai mie?", "Îmi merge din ce în ce mai rău" sau "După trei lucruri proaste, sigur o să se întâmple ceva bun". Încearcă să folosești sintagme mentale precum: "O să reușesc”, "Există soluții pentru orice problemă", "Nimic nu-mi poate sta în cale".
Creează-ți un logo vizual care te inspiră. Deunăzi o clientă îmi spunea că ar vrea să atingă nivelul de 1 miliard lei vechi la vânzări. I-am spus simplu: pune-ți pe ecranul telefonului un logo cu 1 miliard și spune-ți în fiecare clipă când îți atingi telefonul: "POT!". La fel și tu, imaginează-ți un ocean, un lac, o cascadă, fluturași, un învingător, un răsărit de soare sau primul pas pe lună, orice crezi că te încarcă și te inspiră. Ține-l minte și, de fiecare dată când te năpădește vreun gând negativ, amintește-ți-l. Acesta este logo-ul tău pentru doza zilnică de energie pozitivă.

Instrumente pentru a supraviețui acestei zile: cărți motivaționale, muzică, dans, artă, prieteni care reușesc și pot fi molipsitori, tot ceea ce este inspirațional.
Ziua 2: Re-aprinde-te! – Ziua planurilor
Gândește-te la toate lucrurile pe care ai vrea să le schimbi acasă sau la birou, ce ai vrea să schimbi în rutina zilnică sau dacă ar trebui să începi să ai o rutină, în cazul în care viața ta e prea dezordonată. Ce ai vrea să schimbi la înfățișarea ta, la modul în care te hrănești/dieta ta, la modul în care îți tratezi familia sau prietenii sau chiar la interacțiunea cu necunoscuții.

Instrumente necesare: un carnețel, un pix și sinceritate absolută cu tine însuți, o să ai multe lucruri de notat, dacă vrei să ai rezultate.

Ziua 3: Re-ciclează! – Ziua în care scapi de tot ce te ține în loc
Alege-ți o zonă din casă, garajul, debaraua sau chiar dulapul și scapă de toate lucrurile de care nu mai ai nevoie, care-ți amintesc de eșecuri sau care au o încărcătură negativă. Alege două cutii: una pentru lucruri de aruncat și una pentru lucruri de dat altcuiva, dacă ele pot aduce foloase unei alte persoane înafara ta. Acum începe munca cea mai grea. Nu încerca să-ți debarasezi întreaga casă într-o singură zi. Dacă nu ai mai făcut acest lucru de mult timp s-ar putea să-ți dea bătăi de cap. Poți repeta Ziua 3, ori de câte ori simți că lucrurile o iau razna și te sufoci de vechituri și lucruri care te țin în loc, în evenimente nefericite și dureroase.

Instrumente pentru Ziua 3: cutii de sortat, un aspirator și muzică veselă care să te binedispună și să te facă să treci peste partea grea a activității. Opțional, un prieten haios care să facă haz de “necazurile” tale!

Astăzi e ziua potrivită să începi să te re-inventezi!
Concentrează-te pe azi, mâine și poimâine.
Acționează acum!
Pe curând,
Ștefania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu