luni, aprilie 02, 2012

Ce este invidia și cum ajungem să fim invidioși?

Fiecare din noi visăm la o viață plină de dragoste, siguranță, pace, bunăstare, evoluție, iar aceste lucruri vrem să le deținem la superlativ și pentru totdeauna. Avem nevoie să știm că suntem măreți și luminoși, iubiți necondiționat, în siguranță de tot ce poate fi rău, întotdeauna „cei mai.... dintre cei mai...”. Însă realitatea ne arată, din păcate, de cele mai multe ori, că lucruri nu stau tocmai așa cum ne-am dorit.
Dacă facem un exercițiu de sinceritate, cu siguranță foarte puțini dintre noi putem afirma cu mâna pe inimă că nu ne-am simțit niciodată invidioși pe "capra vecinului". Că nu ni s-a părut niciodată că, indiferent ce casă și ce mașină avem, parcă vecinul este “mai în mână” decât noi. Că școala făcută cu greu de noi este chiar depășită de ultimele cursuri, workshopuri, traininguri, seminarii, teambuildinguri la care prietenul se tot duce cu succes. Că soția, prietena, colega, biroul, cana de cafea, salariul, scaunul – la propriu sau la figurat – ale celuilalt nu sunt mai frumoase, mai atrăgătoare, mai interesante, mai mari și mai de dorit decât tot ce am avut sau am fi putut avea vreodată noi în această lume.
Invidia este o emoție mascată și, tocmai de aceea, periculoasă. De obicei, nouă nu ne place să arătăm ce simțim, atunci când simțim invidie. Ne mascăm emoția cât putem de mult, încercând să părem persoane generoase și fericite pentru realizările celorlalți. Cine nu se regăsește în aceste lucruri să arunce primul piatra.......
Hai să faci un exercițiu de sinceritate și să te gândești puțin:
Te uiți uneori pe furiș și cu răutate la oamenii care au, indiferent ce, mai mult decât tine?
Te gândești uneori la aceștia, mergând până la a fi obsedat de ce au ei și nu ai tu?
Ai face, dacă ar sta în puterea ta, ceva pentru a coborî sub pământ oamenii pe care tu îi vezi mai sus decât tine?
Te folosești de orice prilej pentru a arunca vorbe grele despre aceștia?
Le cauți cu îndârjire un defect, cât de mic, pentru a-i coborî de pe soclul pe care tot tu singur i-ai urcat?
E simplu să-ți dai seama dacă ai fost vreodată invidios sau nu. Dacă răspunsul este da măcar la o întrebare din cele de mai sus, te invit să te întorci din drum, căci oricât de mult ai mers pe el, dacă e greșit, mai bine îl refaci decât să continui în greșeală. Știu că nu ți-e ușor să mergi prin zona de vulnerabilitate pe unde ai mai fost și unde ai suferit de invidie, dar nu există scurtături spre iubirea de sine și încredere. Eu îți pot fi alături. Nu ești singur, important este să vrei să schimbi această meteahnă greu de suportat.
Ce ne-a apucat? De ce suntem invidioși?
Te invit să ne gândim împreună. Îi criticăm pe cei care îi considerăm superiori. Îi invidiem pe cei care au mai multe decât noi, material sau spiritual. Îi criticăm pe superiorii ierarhici. Nu pizmuim decât persoanele pe care, în secret și inconștient le admirăm într-un fel sau altul. Sentimentele de nemulțumire egoistă sunt primul pas în a recunoaște că persoana pe care o invidiem ne este superioară. Pentru că, din punct de vedere material alții au ceea ce noi nu avem, pentru că au fost promovați sau au obținut performanțe mai bune, pentru că ei se bucură de prețuirea și respectul unor persoane deosebite iar noi nu și lista o poți continua tu, căci știu că mai găsești și multe alte motive... Invidia este cea care ne face să uităm că mai există bucurie și autovalorizare, devenind o permanentă sursă de nemulțumire de sine și de tensionare a relațiilor cu cei din jur.

Ce fel de invidios sunt? Tipuri de invidie
Exista mai multe tipuri de invidie:
  • Invidia      depresivă – mă gândesc că „niciodată      nu o să am parte de așa ceva”, iar eu devin din ce în ce mai deprimat.      Emoțiile mă sugrumă și mă țintuiesc în locul în care sunt, fără putința de      a evolua.
  • Invidia      ostilă – „nu-l suport”, „este      incapabil să...”, „este slab pregătit pentru...” sunt singurele cuvinte      ce-mi vin în minte și în gură atunci când vorbesc despre celălalt. Devin      brusc agresiv, iar asta îmi dăunează.
  • Invidia      admirativă - „merită, a muncit      mult pentru a ajunge aici” spun și mă gândesc că aș putea ajunge și eu în      același loc, iar pentru asta încerc să-mi canalizez toate forțele.
Invidia dăunează grav sănătății. Ce e de făcut?
Poate că până acum ai tot auzit fraze clasice, de genul: “Poți, totul e să vrei!”, „Totul se află în interiorul tău și poate fi controlat”, “Ești propriul tău stăpân” și te-ai întrebat, cu siguranță: “Poate fi adevărat?”. Da, este perfect adevărat, dar nu îți cer să mă crezi, ci doar te invit să cauți tu singur ce ai mai de preț în tine și care te poate ajuta să scapi de boala grea numită invidie.
Există oameni care caută de o viață întreagă maeștri sau pe cineva care să-i ajute să vadă ce resurse nemaiîntâlnite au în ei și pe care alții nu le au. Au apelat la metode și tehnici, au citit milioane de cărți și tot nu au reușit să ajungă la acest adevăr. Unde stau resursele mele? Care sunt acestea? Cum pot ajunge, oare, la ele?
Atunci când se întâmplă ca invidia să pună stăpânire pe tine, sunt câteva idei prin care poți să o temperezi:
  1. Nimeni nu ia nimic din ce-ai putea avea tu. Sentimentul de invidie apare în momentul în care cineva are mai mult decât tine: mai mulți bani, mai mult succes în dragoste, haine mai frumoase. Dar aceste lucruri nu au nimic de a face cu tine. Faptul că el are mai multe decât tine nu înseamnă că au rămas mai puține lucruri pe lume pentru tine: sunt destule pentru toată lumea! Îndrăznește!
  2. Fii recunoscător pentru meritele tale. Nu privi realitatea prin ochelari de cal și nu judeca curtea vecinului ca fiind mai frumoasă ca a ta. În timp ce tu îți dorești viața lui, cu siguranță altcineva, dacă nu chiar el și-o dorește pe a ta. Învață să apreciezi ce ai și tu, evaluează-ți corect punctele forte și marjează pe ele.
  3. Nu râvni la lucruri imposibile. În loc să-ți dorești cu disperare un Ferrari, mai bine mulțumește-te cu mașina ta adaptată realității noastre și gândește-te ce norocos ești că o ai și pe aceea și că poți să te folosești de ea.
  4. Transformă invidia într-un gând bun. Atunci când simți că invidiezi pe cineva, încearcă să te gândești sincer la ceva bun despre acea persoană. Spune-i cât de mândru ești de realizările sale și învață/”fură” ceva din ce știe el.
  5. Urmează-ți drumul tău. Fiecare are un set de talente unice pe care le aduce în lume. Scopul este să trăiești viața ta, nu a altora. Nu te speria dacă alții ți-o iau înainte la realizări. Nu e nicio grabă, s-ar putea oricum ca drumul să fie mai netezit, dacă alții au trecut pe acolo înaintea ta.
Lasă-ți sufletul să se vindece de invidie și condu-l către cunoașterea și iubirea de sine. Află, dacă nu ai știut până acum, că ești valoros și mulții alții te invidiază pentru tot ce reprezinți tu acum. De ce să nu mergi cu fruntea sus?
Te aștept și data viitoare să evoluăm împreună.
Cu drag,
Ștefania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu