luni, aprilie 02, 2012

Pastila pentru recăpătarea echilibrului

Am citit undeva că Beethoven, pe măsură ce îmbătrânea, devenea tot mai surd, dar continua să scrie, compunând o muzică minunată, pe care el, însă, nu o putea auzi. Totul s-a văzut într-o seară, când dirija o orchestră, care cânta o simfonie, ultima din cele pe care le-a compus. Când concertul s-a încheiat, toată sala a izbucnit în aplauze. Publicul îl aclama, dar el nu putea să audă. A rămas cu fața la orchestră, neștiind ce se întâmplă în spatele lui, până când cineva s-a dus la el și l-a întors să vadă ceea ce nu putea auzi.
Numai atunci când ne deschidem orizonturile și uităm vorbele grele pe care singuri ni le adresăm, putem auzi vocea noastră interioară, care ne dă echilibrul tânjit. Până atunci... suntem surzi și noi... Ne privăm de vorbe blânde și generoase, ne criticăm, ne vedem slabi, mici, urâți și fără nimic valoros în noi. Și așa începem să ne urâm pe noi și să urâm viața. Iar stima noastră de sine scade... și scade... și scade... Știu, vei spune că obosești să te autosugestionezi... crede-mă, și Beethoven surzea, dar nimic nu l-a împiedicat să o ia de la capăt, cu aceeași pasiune. E adevărat, fericirea nu-i permanentă și nu ți-o dă nimeni în dar, mai degrabă ți-o ia, dar de asta e bine să te bazezi mai mult pe tine, decât să aștepți să-ți bată la ușă clipa de extaz. De ce să nu ne oferim chiar noi, chiar acum  o mângâiere, un sărut, o îmbrățișare?
E important să te vezi tu frumos, deștept, puternic, încrezător. Fiindcă imaginea de sine este premisa pe care se clădește personalitatea, comportamentul și o serie de întâmplări, dacă nu chiar toate din viața ta. Dacă nu te prețuiești, nu te iubești și crezi că nu valorezi doi bani, viața îți va aduce în dar evenimente și personaje care să-ți confirme urâțenia și slăbiciunea. Niciodată nu poți ști ce-ți aduce părintele, partenerul în dar, dar poți știi ce vrei tu să-ți oferi: echilibrul psihoemoțional care-ți redă optimismul și frumusețea.
Reține 3 pași importanți:
  1. Durerea e bun învățător. Binecuvântează-ți trecutul și durerea, asumă-ți responsabilitatea faptelor tale și înțelege că toate care ți s-au întâmplat au avut un rost, te-au crescut și desăvârșit.
  2. Învață să ierți. Iartă-i pe cei pe care-i acuzi: părinții, boala, trecutul, ninsoarea, vecinul sau zodia. Acestea sunt doar justificări care te absolvă de responsabilitate, care-ți fac ție ego-masajul otrăvitor și nu te lasă să crești. Ce poate fi mai ușor decât să dăm vina pe alții?... Apoi iartă-te pe tine că te-ai urât și criticat mereu. Ai făcut ce-ai știut... Acum iubește-te, acceptă ideea că nu ești urât, nici rău și învață să te tratezi cu blândețe, generozitate și iubire. “Te iubesc!” Ăsta e mesajul cu care trebuie să te trezești în fiecare dimineață și să adormi seara. Ceea ce auzim, nu poate fi măsurat întotdeauna cu audiometrul. Beethoven auzea în mintea lui muzica pe care urechile lui nu o mai puteau auzi...
  3. Pășește cu teama în sân! Oricât de frică îți este, PĂȘEȘTE; numai așa se produce desensibilizarea, numai așa crești și devii puternic, mai aproape de ce visezi să fii. Vrei o viață adevărată? Călește-te cu partea mai puțin frumoasă, partea întunecată, umbra ta, cum a numit-o Jung.
Spune-ți:
Ce aspecte din viața ta vrei să transformi?
Care este cea mai mare minciună pe care ți-ai spus-o vreodată?
De ce anume îți este cel mai frică?
Ce-ar putea să te oprească de la a acționa pentru a-ți transforma viața și a trăi succesul?
Numai îndrăzneala, curajul pot inventa mijloace de convingere. Ți-e teamă? Nu ești singur. Toți ne temem, dar nu toți așteptăm ca teama să treacă și știi de ce? Fiindcă ea nu dispare, ci crește și te handicapează. Luptă pentru viața ta, luptă cu trecutul tău, luptă pentru viitorul tău!
Și acum, că ți-ai recuperat resursele, frumusețea, puterea și ambiția, te invit să te imaginezi în situații viitoare, în care reacționezi cu îndrăzneală și curaj, unde te stimezi și te apreciezi la justa valoare, pentru că meriți. În zilele următoare vei fi probabil surprins de ceea ce vei observa, de încrederea și curajul care se vor instala în viața ta. Imaginează-ți cum vei arăta după o lună, trei, șase în care te ții de ritualul nostru în 3 pași. Trăiești numai o dată-n lume, de ce să nu strălucești, să devii o personalitate care se diferențiază de ceilalți?
Te aștept să te-antrenezi în oglindă și eu, între timp, îți pregătesc vaccinul pentru creșterea stimei de sine.
Pe curând,
Ștefania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu