luni, aprilie 02, 2012

Dicționar explicativ

STRES, ANGOASĂ, ANXIETATE

Deunăzi m-a căutat o doamnă foarte drăguță, supărată fiind din cauza unor probleme familiale. O salut și pe această cale cu drag pe doamna G., care și-a pus sufletul în mâinile mele și m-a rugat, pentru început, să o fac să înțeleagă ce se întâmplă și abia apoi să aleagă dacă vrea să lucrăm împreună sau nu. Așadar, noi, oamenii, cu toții avem nevoie de explicații, de lămuriri cu privire la ce se întâmplă în viețile noastre. Devenim mai riguroși, mai selectivi, mai atenți, nemaiacceptând tot ceea ce ni se spune fără argumente solide și acest lucru nu poate fi decât un lucru extraordinar. Pastila servită pe tavă “pentru că așa zic eu” n-a fost nicicând o opțiune dezirabilă.
Așadar, voi face și aici un mică trecere în revistă a unor termeni parcă prea uzitați de multă lume, într-un sens nu tocmai corect. Pentru cei ce vor să știe...
Stresul este o reacție psihologică normală a organismului în fața unei sarcini sau a unei dificultăți mai mari decât normalul cotidian. Primele simptome ale stresului sunt: palpitații, impulsuri nervoase alerte, imposibilitate de concentrare, iritabilitate, stări de agitație extremă, mergând până la tulburări fizice și psihice grave. În doze mici, stresul este constructiv. Te motiovează, îți dă acea stare de energie benefică pentru a da randament în ceea ce întreprinzi. Ce te faci, însă, când doza de stres depășește limitele normalului? Specialiștii califică această problemă drept una din cele mai grave afecțiuni cu care se confruntă toți oamenii în prezent. Persoanele care cad pradă stresului ajung să dezvolte afecțiuni extrem de grave, prin toate formele de manifestare: panică, anxietate, angoasă. Tratamentul antistres cel mai la îndemână ar fi să înlăturăm cauza, pentru a elimina tulburarea în sine. Un moral bun, o gândire optimistă ar fi, de asemenea, un alt pas spre depășirea stresului. În condițiile instalării și cronicizării stresului, este necesar să se apeleze la terapii antistres: practicarea unor tehnici de relaxare și destindere, consiliere psihologică, sport, practicarea unor activități gen hobby etc.
Anxietatea, spre deosebire de stres, se traduce printr-un sentiment de teamă (teama de necunoscut) din ce în ce mai accentuat, în confruntarea cu situații și evenimente imprevizibile și pe care organismul și psihicul le percepe ca fiind periculoase. Majoritatea ne confruntăm cu acest tip de tulburare, spre exemplu, în dorința noastră de a face lucrurile perfecte la locul de muncă (anxietatea de performanță). Când, însă, aceste sentimente se generalizează, avem de-a face cu o tulburare de tip patologic, cum ar fi teama permanentă de perspectivă. Aceasta din urmă, este o afecțiune gravă denumită tulburare de anxietate generalizată (TAG). În aceasta situație, persoana afectată nu se poate bucura de nimic, nici măcar de un eventual eveniment pozitiv, indiferent ce va face ea sau cei din jur.
Stresul post-traumatic este o stare de anxietate generalizată, ce survine ca urmare a confruntării cu un eveniment extrem de traumatizant. Se poate declanșa la câteva săptămâni sau chiar la câteva luni după evenimentul negativ/traumatizant. Consecințele acestei tulburări nu sunt deloc de neglijat: insomnii, tristețe accentuată, pusee de plâns aparent “din senin”, lipsa poftei de mâncare prelungită, depresie. Netratat la timp, stresul post-traumatic poate duce la declanșarea unor afecțiuni psihice grave. Un consult psihologic de specialitate este foarte important și în acest caz.
Stările de angoasă sunt crize de panică manifestate în mod repetat, ca urmare a contactului cu un mediu stresant. Este un mediu vicios, datorită faptului că odată instalată această afecțiune, ea favorizează un climat propice declanșării unor noi crize, ducând la ciclicitate, prin apariția unor adevărate fobii. În acest caz, se impune un sprijin psihoterapeutic susținut. Înainte de a apela la un tratament medicamentos (anxiolitice, antidepresive), ar fi mai bine să se recurgă la diverse tehnici și metode de relaxare și destindere.
Dacă și tu te confrunți cu probleme mai mici sau mai mari psihice sau emoționale, nu intra în panică, apelează la un psiholog, al cărui sfat specializat te poate ajuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu