joi, mai 03, 2012

Cum facem față eșecurilor

Iubesc începuturile, de orice fel ar fi ele, pentru că debordează de entuziasm și de o putere nemărginită care te conduce, aproape fără voia ta, spre direcția aleasă. Cu toții am avut începuturi care ne-au urcat pe culmile entuziasmului. Plecăm la drum cu o tolbă plină de speranțe și ne îndreptăm în ritmul nostru spre a ne îndeplini dorințele inimii.

Drumul însă nu e de fiecare dată lin, pentru că lecțiile de viață nu încetează niciodată să ni se arate. Viața e grea și provocările multe. Adesea trăim și experimentăm repetitiv aceeași situație neplăcută până când ajungem să învățăm lecția care se ascunde în spatele ei. Ne întrebăm: oare de ce mi se întâmplă mereu aceeași situație, de ce aleg mereu același tip de partener, același comportament față de copil sau de părinți, același fel de job cu aceeași tipologie de conducător? Și nu ne spune nimeni că facem toate astea tocmai pentru că nu am învățat o anume lecție, iar Universul se încăpățânează să ne instruiască...

Când suferim o pierdere întreg sistemul se zdruncină, imaginea de sine se clatină și direcția clară pe care o aveam devine confuză și prăfuită. Nu ne place să pierdem, pentru că pierderile înseamnă durere, nesiguranță și dezechilbru. Însă, paradoxal, o dată cu pierderea câștigăm ceva. Un alt început. Momentele în care ne oprim să reflectăm asupra scopului vieții sunt din ce în ce mai puține în graba epocală în care trăim, însă eșecurile și pierderile ne sensibilizează într-un mod ironic și au un efect de trezire asupra fiecăruia din noi.

Ce este un eșec sau o pierdere pentru noi?

Condiționarea socială ne învață să interpretăm evenimente ca divorțul, moartea cuiva drag, o boală, un dezastru natural, o dizabilitate sau poate chiar demisia ca fiind pierderi dureroase. Trecem prin suferință emoțională, urmăm un întreg proces mental ce cuprinde gradual stări de: negare, furie, victimizare, depresie, acceptare, iar apoi sperăm să depășim pierderea și să mergem mai departe. Și totuși majoritatea oamenilor nu ajung până la a depăși momentul dureros și tocmai această blocare și nedepășire reprezintă adevăratul eșec sau adevărata pierdere. Pentru că depășirea presupune acceptarea schimbării ce tocmai s-a produs prin unul sau toate evenimentele de mai sus. Schimbarea în condițiile exterioare nouă, dar și în interiorul nostru. Schimbarea este o parte naturală din viața noastră. Poate în loc să respingi schimbarea ar fi mai bine să o îmbrățisezi. În loc să judeci evenimentele ca fiind bune sau rele, poți să renunți la judecată și să le accepți așa cum sunt, ca fiind o parte iminentă din călătoria noastră prin viață. O parte care ne învață o lecție. O lecție importantă, din moment ce ne este dat ca să trecem prin ea.

Liberul arbitru ne dă posibilitatea să ne alegem gândurile. Etichetarea anumitor evenimente drept tragice este o alegere, pe care oamenii cu adevărat puternici ar trebui să o o evite. Nu ești o victimă a vieții tale. Ești stăpânul ei și tot ceea ce se întâmplă are legătură cu atitudinea ta în fața întâmplării. Uneori te poți simți copleșit de anumite evenimente, nu e nimic rău în asta, însă când îți recapeți conștiința, întotdeauna optează pentru a gândi ca un om puternic. Reacția ta mentală îți va dicta reacţia emoțională. Cu cât opui mai multă rezistență în fața schimbării, cu atât mai mare e durerea. Cu cât accepți evenimentele așa cum sunt, ca fiind o parte dintr-un scop mai înalt, cu atât experimentezi mai multă bucurie. Iar acest mod de a te raporta este generator de putere interioară.

Alege să vezi lumea ca o minunată aventură în locul unei serii de evenimente tragice. Suntem creatori, însă nu putem fi decât începând cu gândurile noastre. În loc să ne privim drept victime, putem alege să fim creatori și să privim lumea drept un loc prietenos, nu o junglă. Victimele nu pot să salveze lumea. Victimele nu pot pune capăt tragediilor. Doar creatorii au puterea de a face aceste schimbări.

Care este alegerea ta? Alegi să fii victima inconștientă a vieții tale sau creator conștient al ei? Nu există răspuns greșit sau corect aici. Ai liber arbitru să faci tot ceea ce îți dorești. Dar de răspunsul tău se leagă dezlegarea puterii tale interioare și depășirea eșecurilor sau a pierderilor. Evoluția este scopul nostru suprem pe acest pământ.

Ceea ce alegi să faci cu informațiile mele sunt tot strict alegera ta.

Te las să meditezi. Iar eu voi reveni cu mici puncte pe i pentru dezvoltarea puterii tale interioare.



Pe curând,

Ștefania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu