joi, mai 03, 2012

CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND EȘUĂM

Anii trec. Mult mai repede decât pare la prima vedere. Este asemeni unei vacanțe, la începutul căreia ai impresia că va dura o veșnicie, dar când te apropii de final te uiți în urmă cu nostalgie întrebându-te, când și cum a trecut? Depinde, însă, de tine cum trec acești ani. Tot ce-ai trăit în copilărie se întoarce și te ajută sau te încurcă la maturitate. Tot ceea ce te-au învățat ceilalți sau ai prins din zbor de la părinți, profesori, frați, colegi, prieteni, totul vine să-și ceară drepturile. Cu toții și-au arogat dreptul de a-ți spune cum să trăiești sau ce fel de om “ar trebui” să fii. Însă tu ai acea chemare lăuntrică personală de care e bine să ții cont înainte de fiecare pas important din viață. Caut-o adânc în tine. Fiecare o avem. Subconștientul tău o știe, trebuie doar să-l asculți.

Astăzi discutam cu cineva care mi-a dat o metaforă foarte frumoasă. A psihicului nostru care este ca un ventilator. Trimite gândurile noastre în față, pentru a ne împrospăta viețile prin punerea lor în aplicare, dar în același timp crează în spate un vid ce se cere umplut cu alt conținut de același tip cu cel ventilat. Idei și gânduri bune dăm înafară, idei și gânduri bune umplu la loc mințile și sufletele noastre. Dacă viața ta arată bine, înseamnă că ești condus de gânduri și comportamente pozitive. Dacă ești, în schimb, prizonierul gândurilor negative – “nu sunt destul de bun, nu merit, sunt prost, banal, nu merit să fiu iubit, ceva groaznic o să se întâmple, sigur pic acest examen, n-o să mă mai sune, mă înșeală, nimeni nu mă suportă” – viața ta va fi un eșec total. Devii, fără să-ți dai seama, prizonierul unor credințe și comportamentale total nefolositoare, chiar distructive.

Schimbă-ți gândurile și lumea se va schimba! Nu vei mai eșua lamentabil. Lumea este așa cum o vrei să o vezi!

Gândește-te la o lămâie! O vezi, e galbenă… Îi simți mirosul acrișor?  Taie-o în jumătate. Picături de suc se preling pe cuțit… O storci într-un pahar. Salivezi deja? Ai făcut acțiunea? Nu. Așa funcționează și mintea ta. Îi dai un mesaj și ea procesează automat. Ai gânduri negative? Să știi că ele devin sugestii negative peste noapte. Chiar dacă nu ești conștient de ele, gândurile negative iraționale sunt elementele unei autosugestii negative. Tot ce atingi, vezi și trăiești este creat de tine. Relația în care ești ignorant/abuzat/apreciat, e creată de tine. Jobul unde ești folosit și umilit sau apreciat și felicitat, e creat de tine. Prietenii tăi te folosesc, te lucrează pe la spate, pentru că tu i-ai invitat să te trateze astfel, cu părerea ta despre tine. Lumea este așa cum ai orânduit-o, de ce te plângi că ai eșuat?

Gândește-te puțin:

Ești mulțumit și împăcat cu felul în care ești?

Ești fericit cu cine ești și ce trăiești?

Crezi în tine și în capacitățile tale?

Îți acorzi ție șansa să fii cea mai bună variantă a ta, chiar dacă asta înseamnă să lupți și să te perfecționezi?

Nu partenerul e de vină că tu n-ai încredere în tine, nu prietenii sunt de vină că te folosesc pentru a-și împlini scopurile personale, nu slujba e de vină că te exploatează și când nu mai ești bun te înlocuiește, tu ești singurul vinovat pentru că te proiectezi ca un om fără valoare. Dar… de azi REVOLTĂ-TE! Scutură-te de mesaje crude, de sugestii negative și limitatoare. Scapă de această povară inutilă și începe să fii tu! Îndrăznește să fii altfel! Curajul este primul semn de maturizare autentică. Drumul nostru în viață e asemeni mersului pe bicicletă. Doar dacă îndrăznești, poți merge. Și dacă crezi în tine și în capacitățile tale, cele pe care le ai și cele pe care vrei să le mai dezvolți. “În adult se ascunde un copil veșnic, aflat mereu în devenire, niciodată împlinit, având o statornică nevoie de îngrijire, atenție și educație” spunea Jung.

Până data viitoare de când vom începe să lucrăm la puterea ta interioară, iată ce poți face, mici lucruri de exersat zi de zi:

·         Descoperă-te! Până acum ți-ai petrecut viața hotărând ce părți din tine să ascunzi.  De acum scoate din sac tot ce ești tu, pentru a te împăca cu tine și a te accepta. Și fă din asta un mod de viață prin care să descoperi fericirea deplină

·         Nu mai sta! Pornește acum în căutarea evoluției tale personale. Fă o listă cu toate părțile din tine pe care nu le placi și încearcă să le îmbunătățești

·         Descătușează-te din rolul de victimă! Tendința de a te opri sau de a te ascunde este mare. Nu te mai justifica și nu mai da vina pe oricine altcineva înafara ta

·         Uită de sindromul “chestia asta o știu deja”! Acest “a ști” ne împiedică să trăim unele experiențe cu tot sufletul

Sfat practic: Profită de momentele în care ești singur și înconjoară-te de iubire și de liniște. Evită capcana care-ți spune că liniștea nu este bună. Rămâi înconjurat de sufletul tău și de liniște ori de câte ori este posibil. Doar în aceste momente poți începe să te auzi cu adevărat. Trebuie doar să fii conștient și să asculți. Doar atunci vocea subconștientului va răzbate până la tine. Iar cand o vei auzi, viața ta va deveni o binecuvântare, atât pentru tine cât și pentru cei iubiți.



Pe curând,

Ștefania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu