duminică, iunie 24, 2012

PLACEBO, NOCEBO… NUME ALE UNOR EXTRATEREȘTRI?


Auzim uneori cuvinte venite din psihologie, care au un iz interesant și pe care ajungem să le folosim, deși poate nu știm bine ce înseamnă ele în profunzime. Ne plac, ”dau bine la public” și... parcă toți suntem mici sau mari psihologi, mai mari uneori decât cei cu diplome și reală experiență și expertiză în domeniu... Dar să revenim la cuvinte interesante... Astăzi m-am oprit la două: placebo și nocebo.



Efectul placebo

Să vedem mai întâi ce înseamnă “placebo”? Placebo este echivalentul unui cuvânt ebraic care se traduce prin “voi plăcea”. Are sensul de ceva care este agreabil, care te face să te simți bine, la fel cum un bolnav s-ar simți bine după un medicament miraculos. Avem de-a face, deci, cu un Ceva, cu un medicament spre exemplu, care promite efecte într-o anumită afecțiune, dar nu conține substanța activă care să acționeze pentru a atenua/elimina afecțiunea. Cu alte cuvinte, iei un medicament pentru durere de cap care promite că-ți ia durerea cu mâna, doar că nu conține acea substanță activă care să-ți alunge cu adevărat durerea. Mă voi referi în continuare mai mult la medicamente cu efect placebo, deși și altele pot avea acest efect, acțiunile spre exemplu (gândiți-vă la un anumit masaj, spre exemplu, care promite reglarea sistemului limfatic, a activității ficatului, splinei sau a altor organe interne, dar care în realitate are 90% efect placebo!). A fost necesară conceperea unui astfel de medicament pentru a vedea cât din vindecare reprezintă acțiunea reală a substanței ce există în el și cât este reacția psihică a bolnavului, știind că a luat un medicament care-l va face bine. Adică gândirea lui pozitivă și forța ei binefăcătoare (mulțumesc Norman Vincent Peale!). În unele cazuri, când încrederea unei persoane în tratament este maximă, medicamentul placebo creează atât efecte somatice, cât și psihice de până la 90% din pacienți. Un medicament cunoscut cu efect placebo este cel pentru calmarea irascibilității, a agitației, în cazuri de insomnii, însă n-am să-i pomenesc numele aici. Acest medicament are un impact mult mai mare în cazul femeilor. Se pare că pe noi, femeile, autosugestia ne ajută, în gestionarea situațiilor conflictuale de viață. Nu degeaba avem mai dezvoltată partea dreaptă a creierului, cea care ia decizii pe baza impresiilor, a sentimentelor și a imaginilor, “judecând” nu linear, ci în salturi. Așadar, dacă dorești să te vindeci, ești optimist și încrezător în tratament, ai mult mai multe șanse să-ți revii, decât cineva care este deprimat și vede doar partea neplăcută a lucrurilor. O spune gândirea pozitivă și acum, că ai aflat de placebo, o confirmă chiar și efectul acesta misterios, placebo!

Există și situații care sugerează un efect placebo fără ca acesta să existe sau fluctuații ale acestui efect, care să apară și să dispară brusc. Astfel, este posibil ca:

·         spontan, pacienții să se simtă mai bine, simptomele să se amelioreze, după ce au luat medicamentul ”miraculos”

·         pacienții să spună că se simt mai bine doar ca să nu “supere”, în cazul în care pacienții știu despre ce experiment este vorba

·         să apară fluctuații ale simptomelor, care pot apărea sau dispărea fără niciun fel de intervenții



Efectul nocebo

Efectul invers celui așteptat, efectul nocebo, apare când nu există încredere în doctor, în medicament sau nicio speranță în privința vindecării. Tratamente care în trecut nu l-au ajutat pe pacient, îl fac pe acesta neîncrezător în viitor și, orice pastilă ar lua, o privește cu neîncredere. De asemenea, se poate ca el să știe de administrarea unui medicament cu efect placebo și acest fapt să-l determine să nu reacționeze.


Pentru a avea pretenții de efect placebo, medicamentul utilizat trebuie să aibă:

·         gust – să aibă gust specific unui medicament din categoria de medicamente care tratează respectiva afecțiune

·         miros – mirosul are efecte în plan psihic

·         formă plăcută

·         culoare – pentru stări depresive se știe că se folosește galbenul, pentru stări de iritabilitate, albastrul, iar pentru stări anxioase, verde


Contraindicații nu sunt foarte multe în privința medicamentelor cu efect placebo. Există, totuși, pacienții care nu sunt potriviți pentru acest tip de tratament, pentru că vorbim despre un tip de tratament aici, și nu intervine nicio schimbare în starea lor de sănătate. Atenție, totuși, că se poate ca prin aplicarea repetată a efectului placebo în cazul tratamentelor să scadă și efectul terapeutic corespunzător medicamentelor reale. Și încă un aspect de care trebuie ținut seama: nu toate bolile pot fi tratate prin medicamente placebo, lipsa unei substanțe active care chiar să ajute pacientul poate agrava boala.



Concluzie: Efectul psihologic învinge în cele mai multe cazuri medicamentele! Tu cât mai aștepți până să începi să înveți să te joci cu gândurile tale?



Te aștept și data viitoare să evoluăm împreună.



Cu drag,

Ștefania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu