sâmbătă, martie 02, 2013

DESPRE SPEED-DATINGS ȘI DESPRE ÎNTÂLNIRI PLĂCUTE CU OAMENI CA TINE


Discutam data trecută, drag cititor și, mai ales, draga mea cititoare, despre Făt-Frumosul fiecăreia dintre noi și căutam împreună, cu ochii minții, cam pe unde se ascunde acesta, de nu reușim, multe dintre noi, să dăm de el. Iar la final, ți-am lansat o provocare, aceea de a te gândi în ce măsură tu, ca persoană decentă, cu multe calități, cu lucruri valoroase de împărtășit cu cineva drag, ai avea interesul sau uneori puterea de a te afișa în public cu dorința-ți prinsă în piept ca un mărțișor de preț și de a participa la o sesiune de SPEED-DATING.

Astăzi voi detalia puțin acest concept și vom vedea împreună avantajele utilizării unui astfel de eveniment pentru îmbunătățirea calității vieții tale personale.

Așadar, să vedem ce înseamnă mai exact speed-datingul...

 

Istoria conceptului de speed-dating

Inventat la sfârşitul anilor ’90 de rabinul Yaacov Deyo pentru a-i ajuta pe tinerii evrei singuri din Los Angeles să socializeze, speed-dating-ul este un sistem organizat de întâlniri care le permite celor înscrişi să cunoască un număr mare de oameni noi într-un timp relativ scurt (aproximativ 2 ore). Şi acum, ca şi atunci, la înființare, scopul este ca fiecare participant să îi poată alege, dintre ceilalți prezenţi, pe aceia cu care ar continua să se întâlnească pe cont propriu, într-o relație de prietenie, sau, de ce nu, într-una de iubire. Discuţiile au loc între bărbaţi şi femei în numer egal şi au o durată precisă, de obicei, nu mai mult de 8 minute, astfel încât fiecare să poată vorbi, pe rând, cu toate persoanele de sex opus din încăpere la o singură întâlnire.

Dacă în Statele Unite fenomenul speed-dating este un subiect frecvent pentru studiile psihologice şi antropologice, fiind folosit cu succes ca instrument pentru cercetarea dinamicii procesului de atracţie/respingere și pentru cunoașterea criteriilor care determină selectarea unui posibil partener (aspectul fizic, starea materială, etnia, personalitatea etc.), în România, integrarea acestui concept se află abia la început. Și dau acest exemplu al Statelor Unite, având în minte mult-apreciatul serial ”Sex and The City” cu cele 4 seducătoare prietene care se încurajau și se aplaudau reciproc în căutarea lor permanentă de parteneri satisfăcători și de pantofi care să întoarcă priviri invidioase.

Evenimentul, deși unul anxios pentru unii sau plin de bucurie pentru alții, dar, oricum, încărcat de emoție pentru toată lumea, nu se vrea a fi o sperietoare pentru cei ce se hotărăsc să-i treacă pragul. Într-o sală care să cuprindă aproximativ 10-12 mese de două persoane sunt așteptați femeile și bărbații, așa cum am spus, în număr egal, care să se așeze pe rând la toate mesele și să aibă, astfel, contact cu toți ceilalți participanți de sex opus, în încercarea de a socializa cât mai plăcut și mai armonios cu putință. Bineînțeles, totul este explicat dinainte de către persoane competente în acest sens și urmărit, pentru ca totul să se desfășoare ca la carte, iar oamenii să plece mulțumiți de la întâlnirea care, poate, va fi în stare să le schimbe destinul: de la reguli de conduită, la modalități de ”intervievare” a celuilalt, opțiuni de completare a formularului cu note acordate partenerilor întâlniți și până la modalități ulterioare de a intra în contact cu potențialii pretendenți la prietenia sau iubirea lor, nimic nu scapă de sub control și de sub o abordare serioasă și evolutivă a relațiilor interumane.

 

Aproximativ 8 minute ai ca să afli ce vrei

Da, într-adevăr, poate părea ușor comic și neangajant, însă, în acest concept de speed-dating, ai aproximativ 8 minute, în funcție de cine organizează evenimentul, în care să afli ce vrei de la un partener pentru o prietenie sinceră sau de la un partener de viață. Iar pentru o primă întâlnire, crede-mă, dragul meu cititor și draga mea cititoare, că nici nu-ți dorești mai mult. Se spune că prima impresie contează și că aceasta se conturează în primele secunde de contact direct cu o persoană. Iată că, de această dată, ți se oferă mai mult de câteva secunde pentru a vedea dacă o anumită persoană merită mai mult timp și atenție din partea ta pentru o a doua și a treia întâlnire sau nu...

 

Surprinzător sau nu, feedback-urile pe care eu personal le-am luat de la diverși oameni privind această formă de socializare sunt cât se poate de impresionante: este o experienţă pe care oamenii o încearcă nu neapărat din dorinţa idealistă de a-şi găsi dragostea în câteva minute, ci pentru că joburile solicitante şi lipsa unui grup constant de prieteni îi îndreaptă spre o activitate socială care le permite să cunoască mulţi oameni noi într-un timp cât mai scurt. Deşi miza nu este întotdeauna îndrăgostirea, câteodată se întâmplă. Şi când sentimentul e reciproc şi se ajunge chiar la căsătorie, ceea ce nu poate fi decât minunat!

 

De ce speed-dating și nu întâlniri virtuale, în căutarea fericirii?

De cele mai multe ori începuturile ne sperie, ne cresc adrenalina, iar cunoașterea de oameni care pot deveni potențiali parteneri cu atât mai mult ne poate bloca. Totuși, țin să reamintesc tuturor celor care citesc aceste rânduri că a-ți alege partenerul este o decizie majoră, iar acest tip de situație nu o poți ocoli, nu o poți omite, ci trebuie să o traversezi. Doar nu vrei să rămâi singur/singură toată viața, nu?

În fața unui asemenea blocaj, mulți dintre noi aleg varianta căutării fericirii pe internet. ”De ce nu?”, spun ei, ”e o variantă rapidă și comodă de a relaționa” și nu pot să-i contrazic cu nimic în acest sens. În fața calculatorului, într-un cont pe o rețea de socializare poți arăta ce vrei din tine, poți deveni cine îți dorești, fără ca celălalt să poată afla adevărurile tale murdare, dacă tu nu-ți dorești acest lucru. Da! Dar, gândește-te că exact același lucru îl simte și celălalt! Vei putea tu, oare, atunci să-ți dai seama cu adevărat cu cine ai de-a face? Mulți se plâng că pe internet, partenerul ”arăta” altfel decât este în realitate... ”Constituția atletică” era, de fapt, burtică și chelie, ”persoană serioasă și angajantă” s-a dovedit a fi cineva trecut de multă vreme de vârsta tinereții, iar ”tânăra sexi” era, de fapt, o femeie narcisistă, timorată și cu prea puțină dorință de a se apropia de vreun bărbat... În fața acestor situații, devii tensionat și nu vezi dincolo de ele. Simți că încrederea ți-a fost înșelată și, dacă ai puțin curaj, faci stânga împrejur și fugi. Dacă nu, rămâi nefericit în această pseudo-relație...

Pe de altă parte, a sta față în față, chiar și preț de câteva minute, cu cineva pe care vrei să-l cunoști, mi se pare o alternativă mult mai viabilă. De ce să nu ne reîntoarcem la vremurile vechi când oamenii, în loc să-și dea like-uri pe internet, se priveau în ochi și-și transmiteau emoțiile pe care le încercau? În situația alegerii partenerului trebuie să fii ancorat în realitatea faptică, în concret. Ca sa iei decizia ”îmi place/nu-mi place” trebuie să ajungi să-ți pui întrebări de genul: ”mă simt bine în prezența ei/lui?”, ”mă emoționează privirea lui/ei?”, ”simt acea chimie care este dincolo de puterea înțelegerii concrete?”... Întrebări simple, răspunsuri la fel de simple, dar pline de conținut și traire. Dar pentru a putea răspunde la ele, trebuie să-ți asumi curajul de a traversa mediul virtual și a intra în dimensiunea reală a întâlnirii față în față...

Tu ai vrea să încerci experiența speed-dating?

 

Cu drag,

Ștefania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu