luni, iulie 16, 2012

PLICTISEALA ÎN CUPLU – partea a 2-a


Bun regăsit, dragul meu cititor! Am lăsat neterminat data trecută subiectul plictiselii în cuplu, în sensul în care am descusut mecanismul în sine, dar nu am dat și antidotul pentru așa un pericol de mare care poate amenința în orice clipă relația în care te afli și la care ții ca la cel mai de preț diamant al vieții tale.

Astăzi vom vorbi, așadar, despre ce putem face pentru a ține cât mai departe plictiseala de viața noastră intimă. Vom vorbi, în principal, de lucruri mici, de natură emoțională, mai puțin costisitoare pe care le poate face oricine, căci sunt convinsă și susțin ideea că nu de valoarea lucrurilor materiale stă atărnată fericirea noastră lăuntrică.

Haide să începem, deci, să vedem ce putem face pentru noi și pentru partenerul nostru de cuplu:

1.     Păstrează-ți individualitatea

Una din greșelile mari pe care cuplurile le fac este reducerea la minimum a individualității membrilor care le compun. Partenerii își doresc să stea în permanență unul cu celălalt, dorință de înțeles în prima fază a relației, dar din ce în ce mai frustrantă prin constrângere pe măsură ce timpul consolidează legătura. Plictiseala este contagioasă, trebuie să o ții departe de toate aspectele vieții tale – carieră, prieteni, pasiuni și interese, dar mai ales de viața de cuplu. A face parte dintr-un cuplu activ, puternic, rezistent înseamnă, în primul rând, ca tu să fii puternic și activ. Nu pierzi nimic dacă îți păstrezi hobby-urile tale, pasiunile tale, prietenii tăi, dimpotrivă, inclusiv relația ta de cuplu are de câștigat de pe urma interacțiunilor diverse cu oameni valoroși și lucruri pe măsură. Învață să-i oferi partenerului tău timpul liber de care are nevoie, iar tu profită de acest lucru pentru a ieși la shopping, la o cafea, sau chiar pentru a te relaxa în liniște cu o carte bună și un coctail undeva la răcoare. În acest mod veți ține plictiseala la distanță, iar seara, la întoarcerea acasă, veți avea foarte multe lucruri să vă povestiți.

2.     Încercați o activitate nouă împreună

Înscrieți-vă la cursuri de dans sau de gătit sau orice vă face plăcere amândurora. A avea mereu ceva interesant de făcut vă va ajuta să scăpați de monotonie. Până la urmă, activitățile noi și inedite sunt exact contrariul rutinei.

3.     Găsiți noi subiecte interesante de discuție

La sfârșitul unei zile grele, o oră de discuții și povești poate părea ca o sarcină obligatorie, ca o rutină periculoasă. Asta, poate, și datorită faptului că subiectele sunt aceleași. Asculți când la partener, când la televizor, oricum nu pierzi nimic important în niciuna din părți. Astfel, vei ajunge mai distant și vei fi mai vulnerabil la infidelitate, depresie și indiferență. Stimulați-vă interesul și gândirea cu subiecte noi și incitante și antrenează-te să asculți activ ce are de spus partenerul, căci acest lucru îți poate aduce fericirea în cuplu.

4.     Pune-ți relația pe primul plan

Pe termen lung, cuplurile ajung să aibă obligații și responsabilități mai diverse decât persoanele singure – față de familie, prieteni și copii – și există riscul ca toate acestea să ajungă să aibă prioritate înaintea relației de cuplu, pe care încet-încet tinzi să o lași la coadă. Rezervă-ți timp numai pentru momentele de cuplu – vacanțe, seri romantice sau pur și simplu, plimbări. Relaxează-te, uită de restul problemelor și bucură-te de momentele liniștite cu partenerul tău. Sau reînvie spontaneitatea din tine și încearcă să-ți surprinzi partenerul. E sâmbătă dimineața și e soare afară? Ieșiți din casă la o plimbare pe jos sau cu bicicleta. Vă stau la dispoziție patinoarele, cafenelele, piscinele, parcurile, teatrele și cinematografele. Timp și voință să aveți. Încercați să nu planificați neaparat în avans aceste escapade. Necunoscutul a fost întotdeauna mai incitant decât agendele încărcate și orarele stabilite cu 2-3 săptămâni în avans.

5.     Provoacă schimbări mici

Nu încerca să revoluționezi un sistem care până de curând părea și poate chiar funcționa bine. De cele mai multe ori, schimbările mici de atitudine sau de obiceiuri sunt cele care fac cu adevărat diferența. Dacă veniți seara împreună de la serviciu, în loc să intrați în casă imediat după ce coborâți din mașină, mergeți la o mică plimbare nocturnă prin cartier. Dacă ai o zi a săptămânii în care obișnuiești să gătești, poți alterna cu o zi de weekend în care să încercați o rețetă nouă împreună. Sau daca partenerul tău nu este tocmai un artist al bucătăriei, încearcă să-l surprinzi cu un fel nou de mâncare. Știm bine că mâncarea bună este un adevărat afrodisiac.

6.     Experimentați lucruri noi în pat

Majoritatea persoanelor chestionate afirmă că sunt pro schimbărilor în materie de sex, pentru a combate monotonia. Începeți prin a vă împărtăși fanteziile și a pune una în practică, sau încercați jucăriile sexuale. Urmărește împreună cu partenerul tău un film erotic și imitați-i pe actori. Lasă rușinea la o parte și experimentează noi senzații în intimitate, pentru a re-trezi pasiunea dintre voi. Cuplurile trebuie să acorde prioritate actului sexual, căci este o certitudine faptul că actul sexual este sănătos și îi apropie și mai mult pe membrii cuplului.

7.     Împărtășiți-vă hobby-urile

Sunt convinsă că partenerul tău adoră meciurile de fotbal, mersul la sala de forță, filmele de acțiune sau excursiile la munte. Este timpul să te bucuri alături de el când echipa sa favorită câștigă un meci important. Mergeți împreună la filmele lui preferate și arată-i că lucrurile care sunt importante pentru el, sunt importante și pentru tine. Desigur, este de dorit ca și el să se bucure alături de tine de lucrurile care îți fac ție plăcere. Compania partenerului în aceste momente plăcute nu face decât să sporească atracția dintre voi și să vă ofere foarte multe momente plăcute.

8.     Amintiți-vă de primele întâlniri

Nu-i așa că încă îți mai amintești cât de frumoase erau primele voastre întâlniri? Cum vă plimbați ore în șir, cum luați cine romantice la restaurantul vostru preferat sau cum mergeați în excursii doar voi doi în cele mai izolate locuri? Ei bine, chiar dacă acum relația voastră numără câțiva ani, încă mai puteți face toate aceste lucruri împreună. Nu există nicio altă metodă mai bună pentru a reaprinde flacăra pasiunii între voi decât retrăirea celor mai frumoase momente pe care le-ați petrecut împreună.

9.     Faceți-vă planuri de viitor

Îți dorești un copil, o casă, o mașină sau pur și simplu vrei să reamenajezi sufrageria? Discută aceste lucruri cu partenerul tău, află ce gândește și el și stabiliți-vă împreună scopuri pe care să le îndepliniți. Toate aceste lucruri vă vor ajuta să priviți cu încredere spre viitor și vor crește doza de optimism din cuplul vostru.

10.  Organizați petreceri și ieșiri cu prietenii

Socializarea este foarte importantă pentru fiecare individ. Ca și cuplu, ieșirile cu prietenii și întâlnirile distractive sunt importante, deoarece vă ajută să descoperiți și viața altor oameni din jurul vostru, să rămâneți optimiști și să vă bucurați din plin de micile plăceri ale vieții. Încercați să dați și petreceri la voi acasă. Veți vedea ce distractiv poate fi!



Învață să alungi plictiseala din viața voastră de cuplu! Dintr-un studiu făcut de site-ul goodinbed.com, a reieșit că cea mai mare amenințare pentru o relație de lungă durată este plictiseala. În cercetare au participat 3.341 de persoane implicate în relații monogame (1.418 bărbați și 1.923 femei). Un sfert dintre aceștia au afirmat că se simt plictisiți în relația de cuplu. Alți 25% au spus că sunt pe cale de a se plictisi de relația actuală. Asta înseamnă că jumătate din cupluri se confruntă cu această problemă – monotonia – care poate fi comparată cu un atac la sistemul imunitar al relației. Dacă se instaurează monotonia, pot apărea atâtea alte probleme, iar cea mai gravă dintre ele este infidelitatea.



Iată și câteva sfaturi practice pentru alungarea monotoniei:

Pentru EA:

-       Nu-l cicăli

-       Nu-l certa când întârzie acasă, întreabă-l frumos și ascultă-l ce are de spus

-       Nu-i reproșa când bea un pahar în plus

-       Nu face glume proaste pe seama greutății sale

-       Iubește-l și arată-i acest lucru în fiecare clipă                                                                                    

Pentru EL:

-       Alint-o și protejeaz-o

-       Străduiește-te să nu-i lipsească niciodată nimic

-       Ajut-o la treburile casnice

-       Fii un bun ascultător și comunicator atunci când vrea să discute cu tine

-       Nu o minți

Pentru amândoi:

-       Vorbeşte deschis cu partenerul despre plictiseală dacă apare şi căutaţi alternative care să vă ajute să scăpaţi de rutină. Cel mai bun remediu pentru combaterea plictiselii este petrecerea timpului împreună, în afara casei.

-       Puteţi iniţia un tip de activitate care să vă intereseze pe amândoi. De exemplu, să vă apucaţi de un sport sau de plimbări în aer liber, să mergeţi la teatru sau la cinematograf, să vă întâlniţi mai des cu prieteni comuni.

-       Convinge-l să faceţi un pact prin care să vă puneţi de acord ca, în fiecare săptămână, să includeţi o activitate diferită în programul vostru.

-       Încearcă să coordonezi programul de la serviciu, astfel încât de cel puţin două ori pe an să vă luaţi în acelaşi timp concediu pentru a merge în vacanţă.

-       Urmăreşte ce evenimente au loc la voi în oraş şi selectaţi împreună locul în care v-ar plăcea să mergeţi în weekend. Fiecare nouă activitate la care participaţi împreună vă va ajuta să treceţi mai uşor peste momentele de plictiseală.

-       Încearcă să împarţi cel puţin una dintre mesele zilnice cu partenerul. În timp ce luaţi micul-dejun, prânzul sau cina spuneţi-vă unul altuia ce aveţi de făcut sau ce aţi făcut deja în ziua respectivă.

-       Reîncepeţi să faceţi planuri de viitor împreună. Chiar dacă e vorba despre schimbarea gresiei din baie sau de achiziţionarea unui alt obiect folositor familiei, alegerea trebuie făcută de comun acord.

-       Împarte împreună cu partenerul lectura unei cărţi sau a unui articol din ziar şi discutaţi apoi pe marginea subiectului. Comunicarea alungă monotonia din cuplu, pentru că de multe ori plictiseala intervine atunci când nici unul dintre parteneri nu spune ceea ce gândeşte.



Senzaţia de plictiseală într-o relaţie este perfect normală. La fel ca şi o mâncare pe care o repeţi în fiecare zi până te saturi de ea şi relaţia ta de cuplu poate ajunge la un nivel maxim de saturaţie dacă nu există o anumită diversitate. Creativitatea, încrederea şi comunicarea sunt elementele cheie care te ajută să alungi rutina din cuplu. Pe de altă parte, în alergarea după X argumente împotriva rutinei și alte Y modalități de a o combate, omitem să vedem și partea plină a paharului. Rutina intervine în mod inevitabil într-o relație care a ajuns la un anumit grad de stabilitate. Bucurați-vă de împlinirea dată de o relație de durată și exersați-vă permanent spontaneitatea și creativitatea, pentru ca relația voastră să fie mereu la primele întâlniri!



Te aștept și data viitoare să evoluăm împreună.



Cu drag,

Ștefania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu