joi, ianuarie 10, 2013

LA ÎNCEPUT DE AN, DOUĂ ÎNTREBĂRI ȘI O PROPUNERE


Dragul meu cititor, deși ne întâlnim pentru a doua oară în acest an, consider că nu e prea târziu să-ți urez și eu să ai un an 2013 minunat, încărcat de realizări pe toate planurile! Și, legat de acest aspect al așteptărilor legate de un nou început, așteptări firești și chiar dorite de fiecare din noi, știu, cu siguranță, că ai găsit în multe locuri recomandarea de a reflecta, “la cumpăna dintre ani”, pe marginea scopurilor pe care ți le dorești pentru ”anul care vine”. Nimic rău în asta, totuși... Exercițiul acesta, în sine, este unul sănătos, dar el poate deveni inutil și chiar dăunător dacă e făcut greșit. Știu, din propriile mele experiențe de relaționare cu oamenii, că noi toți suntem, în sine, niște mici psihologi, maeștri în arta sufletului, dar mai ales a minții, știm ce e mai bine pentru noi și putem rapid să ne ”programăm” psihicul și viața ori de câte ori este cazul.. Și totuși... recomand puțină prudență în aplicarea fără discernământ a tuturor ideilor și soluțiilor ”magice” gândite de noi sau de alții... revenind la exercițiul de stabilire de obiective pentru 2013, îți fac o recomandare, drag cititor: încearcă măcar anul acesta să nu te mai entuziasmezi exagerat propunându-ți obiective pe care, în adâncul sufletului, știi că n-ai să le realizezi nici măcar pe jumătate, încearcă să nu mai proiectezi în noul an varianta pozitivă a multor lucruri de care nu ai fost mulțumit în anul/anii trecuți, pierzând din vedere realismul legat de posibilitățile de a face să se întâmple toate acele lucruri la grămadă și, mai ales, încearcă să nu-ți propui în mod exagerat demonstrativ obiective care ”dau bine” cu ”business etiquette-ul” corporativ în care te încadrezi ca și profesionist...

Propuneți, în schimb, obiective care să te reprezinte pe TINE cu adevărat, care să reprezinte ceea ce vrei și ceea ce ești dispus să obții în acest an. Nu-ți stabili obiective doar de dragul de a fi ”în rând cu lumea” sau de a umple paginile agendelor primite cadou de la alți corporatiști... Se va întâmpla ceea ce nu-ți dorești: să faci pași pentru a le atinge, doar că, la un moment dat, când vei da de greu, să începi să dai din colț în colț și să cauți explicații cu rol de supapă de depresurizare: “da’ de ce-oi fi zis eu să slăbesc până în iunie, că doar nu particip la vreun concurs de Miss exact atunci...”, ”dacă reușesc să vorbesc cât de cât franceza până la finalul anului, e ok, nu trebuie neapărat până în mai...”, “bine-ar fi să economisesc suma propusă, dar dacă nu-mi ies socotelile, economisesc mai puțin câteva luni, că tot am multe aniversări la început de an, și apoi compensez eu cumva să ies bine cu obiectivul până la final de an...” și exemplele pot continua cu nesfârșite justificări, bineînțeles cât se poate de argumentate!... Încetul cu încetul, obiectivele tale vor deveni o piatră de moară și o sursă de stres, în loc de a fi un factor motivator și un motor care să te pună în funcțiune!

Nu-ți recomand, deci, o listă de obiective SMART, nici măcar cuvinte înflăcărate copiate din cine știe ce cărți! Te invit mai degrabă, drag cititor, să stai puțin tu cu tine și să-ți răspunzi singur la două întrebări:

1.     Care ar fi două obiceiuri bune pe care ai vrea să le stabilizezi în comportamentul tău anul care vine? Poate bunul obicei de a-ți face un TO DO LIST la începutul unei zile de lucru? Sau 3 ore de curățenie sâmbătă dimineața, apoi relaxare? Masaj minim o dată pe săptămână? Sau berea cu băieții vineri seara?

2.     Care ar fi două proiecte mari și importante ale tale pe care ai vrea să le vezi realizate în 2013? Care-ar fi ideile din a căror realizare te-ai simți și tu mai împlinit și mai puternic? Pot fi despre serviciu sau despre viața în afara serviciului, dar preferabil să te centrezi pe cele personale mai mult, întrucât de cele profesionale au grijă șefii să ni le traseze bine!... Alege-le în așa fel încât ele să te scoată din zona de confort și să-ți aducă beneficii pe mai multe planuri.

Notează-ți undeva cele două obiceiuri și cele două proiecte. Pe un cartonaș de ținut în portofel, într-un document pe calculator, undeva pe smartphone, nu contează unde, doar notează-le! Și fă un prim pas în direcția lor, oricât de mic, chiar azi: spune-le cuiva, caută niște informații de început, dă un prim telefon. Gândurile duc la sentimente. Sentimentele tale declanșează acțiuni. Acțiunile tale determină rezultate. Așadar, acțiunea devine puntea de legătură dintre lumea ta interioară și cea exterioară. Dintre gânduri fanteziste și realitate de succes.

Răspunsurile la aceste două întrebări îți pot da un elan formidabil pentru noul an 2013. Proiectele, în general, ne entuziasmează, iar obiceiurile bune ne ajută să ne apropiem de adevăratul EU așa cum este el cu adevărat. Alege proiectele și obiceiurile în așa fel încât, dacă le rezolvi, să fii cu adevărat mulțumit, nu să simți că pașii au fost prea mici. Iar dacă reușești să îți îndeplinești aceste 4 obiective în prima parte a anului, felicitări! Desigur că, în acest caz, pentru mai departe, îți poți stabili alte ținte, la fel de tentant de atins.

Îți doresc ca în 2013 să fii sănătos, să muncești eficient, să faci loc pentru ce-ți place și să te bucuri de fiecare zi!
Și... ACȚIONEAZĂ!

 

Te aștept și data viitoare să evoluăm împreună!

 

Cu drag,

Ștefania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu