miercuri, ianuarie 23, 2013

CE ESTE DEPRESIA SEZONIERĂ ȘI CUM O DEPĂȘIM?


Te simți obosit, nu ai chef de nimeni și de nimic și tot ce vrei să faci este să stai și să "vegetezi"... Dar cum se face că nu-ți poți realiza dorința, căci sunt atât de multe lucruri de făcut, atâtea telefoane și atâția oameni care vor ceva de la tine?... Cu siguranță că ai auzit și tu în jurul tău oameni plângându-se de astfel de stări neplăcute, mai ales în această perioadă a anului... Să fie, oare, ceva în atmosferă, de avem parcă cu toții asemenea stări ce aduc mai degrabă cu deprimarea?

Răspunsul este... DA! Da, este ceva în atmosferă... Spre exemplu, vremea friguroasă și neplăcută pe care trebuie să o îndurăm în această perioadă și toate schimbările bruște de temperatură de care ne bucurăm sau pe care, dimpotrivă, le urâm. Dar nu neapărat frigul este vinovat pentru starea noastră psihică, ci, mai degrabă, zilele scurte și întunecate, care încep undeva după ce noi am ajuns la birou și ne-am băut prima gură de cafea și se grăbesc să se termine când încă nici nu ne-am luat copilul de la grădiniță, darămite să mai terminăm treaba pe ziua respectivă. Pe timpul iernii, foarte rar vedem razele soarelui, iar zilele sunt mult mai scurte și mohorâte.

Cercetărori diverși au efectuat studii din care a reieșit faptul că există o legătură strânsă între expunerea limitată la lumina soarelui și stările proaste, depresive. Ritmul nictemeral, cunoscut nouă tuturor sub numele de “ceas biologic intern”, este mecanismul responsabil de adaptarea biochimică, fiziologică și comportamentală a organismului la schimbările ce intervin zi de zi. Variațiile de lumină transmit un semnal organismului, reglând starea de spirit, somnul și eliberarea melatoninei și serotoninei în organism, hormoni ce sprijină organismul să-și mențină un echilibru fizic și psihic corespunzător. Când cantitatea de lumină este redusă, ceasul biologic este "întârziat" și apar probleme atât la nivel psihic, cât și la nivel fizic. Majoritatea dintre noi devenim conștienți de importanța sincronizării perfecte a activităților cotidiene cu ceasul biologic intern abia în momentul în care observăm că ceva nedefinit ne îngreunează activităților curente pe care, în mod normal, le-am executa foarte ușor. Spre exemplu, la trecerea de la anotimpul cald la cel rece, întâmpinăm dificultăți la trezire din cauza adaptării deficitare a organismului la lumina naturală scăzută, dezechilibrul ritmului nictemeral determinând și pierderea capacității de concentrare, creșterea iritabilității și a unei stări generale de oboseală, toate acestea conducând în final la instalarea depresiei de sezon. Femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații să sufere din cauza depresiei sezoniere, ele resimțind efectele negative ale acesteia: tulburări afective și de somn, oboseală, lipsă de energie, creșterea în greutate, creșterea apetitului, insomnii, dificultăți de concentrare, izolare socială, iritabilitate, anxietate. Netratată, depresia de sezon conduce în timp la deteriorarea relațiilor interumane pe care fiecare din noi le dezvoltăm de-a lungul timpului și la apariția unor afecțiuni grave, cum ar fi bolile psihice, dar și cele cardio-vasculare.


Ca o concluzie și o recomandare de urmat: nu neglija depresia! Deși mulți dintre noi sunt obișnuiți să treacă cu vederea propriile stări negative care apar în dispoziția noastră, trebuie să știți, dragi cititori că depresia ignorată poate avea consecințe severe pe termen lung. Așadar, consumați alimente bogate în vitamine și nutrienți, îndemnați-vă să faceți sport, dintre cele ce pot fi exersate iarna, căutați-vă prietenii și petreceți clipe frumoase alături de aceștia, cereți sprijinul unui specialist pentru a vă recomanda câteva trucuri de urmat sau... iubiți-vă mult, așa cum spunea un celebru realizator TV în vremurile lui de glorie! Iată, avem soluții la îndemână pentru a ajunge cu toții cu bine în primăvară!

 

Te aștept și data viitoare să evoluăm împreună.

 

Cu drag,

Ștefania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu