miercuri, noiembrie 28, 2012

LECȚIE DE ÎNVĂȚAT DIN NATURĂ


Azi mă voi opri în câteva tușe asupra unui exemplu de comportament de învingător, pe care, straniu, nu l-am regăsit atât la om, cât mai ales la animale. La unul anume. La delfini. Las prezentarea lui să vorbească de la sine. Orice comentarii sunt, cred, de prisos...

Ca pentru toate viețuitoarele capabile să învețe, inclusiv pentru om, pentru delfini este valabil principiul: dacă un comportament este recompensat, atunci acel comportament are șanse foarte mari să se repete. Delfinii sunt, însă, mai inteligenți decât viețuitoarele normale, care pot fi dresate. Ei nu așteaptă până sunt recompensați și apoi să se oprească din a practica comportamentul. Dacă recompensa este omisă, ei repetă figura întocmai prezentată și o îmbunătățesc de atâtea ori până când vor obține mult dorita recompensă. Lipsa recompensei este doar o dovadă că ceilalți au încredere în ei că pot mai mult. Mult mai mult. Cel mai mult. Și nu vor fi dezamăgiți.

Oamenii pot învăța multe de la acești viețuitori ai mării! Delfinii nu au nevoie de brutalitate și nici de o mentalitate de învingător construită prin nu-știu-ce cursuri sofisticate. Inteligența și înțelegerea lor socială îi fac să fie viețuitoare de succes.

 

Te aștept și data viitoare să evoluăm împreună.

 

Cu drag,

Ștefania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu