duminică, decembrie 02, 2012

EU ALEG CUM VREAU SĂ MĂ SIMT!


Dragul meu cititor, voi începe azi să-ți arăt câte puțin din lucrurile pe care le-am făcut de-a lungul timpului pentru a mă cunoaște pe mine, cea adevărată, pentru a mă conecta la ființa mea cea intimă și apoi la ceilalți, pentru că știu că drumul meu te poate insipira.

Drumul a început undeva demult, înapoi în timpul pe care cu repeziciune îl traversăm cu toții, și s-a cizelat cu fiecare obstacol, cu fiecare hop depășit, fiecare barieră dărâmată și fiecare piedică luată în râs pe care am găsit-o în cale. Sunt în căutarea permanentă a echilibrului și a ”păsării albastre a fericirii” și nimic din ce e omenesc nu mi-e străin: depresie, revoltă, demoralizare, autovictimizare și deznădejde. Cu toate acestea, nu am încetat niciodată să mă întreb:

Ștefania, de ce nu ai viața pe care ți-o dorești?

Ce anume îți controlează alegerile și emoțiile?

M-am uitat în permanență la mine și în jurul meu, m-am uitat la latura mea de învingător și am continuat să cresc și să mă descopăr pe zi ce a trecut mai mult. Pe de altă parte, la ceva distanță de începutul meu, mă uit la oamenii din jur, mă uit la durerea pe care o experimentează fiecare din ei și mă întreb dacă ei, la rândul lor, știu cine sunt cu adevărat, dacă știu ce vor de la viață și care e definiția lor proprie pentru fericire. Probleme întâlnim cu toții în fiecare zi dar ăsta nu e un motiv să nu faci nimic să le rezolvi, să ajungi să-ți placă atât de mult starea de confort în care trăiești și stările negative cu care îți petreci timpul în fiecare zi încât să nu vrei să ieși din ele.

Însă, din moment ce de ceva vreme ne găsim aici săptămână de săptămână, am o veste bună pentru tine, drag cititor: eu n-am să-ți dau voie să faci asta cu tine! N-am să te las să-ți placă atât de mult poziția de victimă a sorții, încât să nu mai vrei să ieși din ea. Trezește-te și gândește-te că ai o singură viață și tu alegi în ce fel o trăiești!

 

Cum, însă, să începi să transformi ce experimentezi astăzi în viața ta?

Hai să ne gândim puțin acum la relația ta de cuplu.

Poate ai auzit și înainte de a-ți spune eu astăzi că totul în viață ține de alegeri. Fiecare stare emoțională pe care o ai astăzi, fiecare eveniment din viața ta este rezultatul propriilor tale alegeri. Conștient sau inconștient, fie că ești deja implicat într-o relație, fie că ești în așteptare ca sufletul tău pereche să te găsească, ai doua variante: să continui să simți și să faci ce ai făcut toată viața sau să TE SCHIMBI, să începi să simți și să faci ALTCEVA.

Unii oameni cultivă aceleași patternuri emoționale de-a lungul vremii. Cum pot să îmi transform viața dacă mă simt la fel de deprimat, la fel de agresiv, la fel de furios pe ceea ce-am trăit până acum? Ai zice că nu te poți abține, cât timp lucrurile din jurul tău nu sunt roz. Și totuși... important este să vrei să alegi să depășești această stare. Scutul pe care l-ai construit în jurul tău, furia și deprimarea atrag exact ceea ce nu îți dorești în viața ta.

Orice ființă umană are anumite nevoi care pot fi împlinite prin stări negative sau prin stări pozitive de spirit. Asta spune psihologia nevoilor umane. Starea emoțională îți poate influența absolut orice acțiune și, de aceea, e foarte important să fii un bun conducător al propriei emoționalități. Ține de inteligența emoțională și, în plus, te scutește de multă suferință.

 

Cum poți face să-ți schimbi această stare și care sunt pârghiile care stau la baza ei?

Tu cum vrei să fii?

Vrei să te simți bine?

Vrei să atragi în viața ta evenimente pozitive, oameni minunați și sentimente unice?

Hai să vedem împreună ce anume ne influențează stările de spirit și cum putem modifica aceste stări. Te provoc la un exercițiu. De fiecare dată când te simți deprimat, uită-te în oglindă. Privește–te și observă cum fiziologia ta influențează starea de spirit. Privește care e poziția capului, observă umerii aplecați și cum respiri. Apoi acordă atenție imaginilor care îți apar în minte. La ce anume te concentrezi în momentul în care te simți deprimat, ce îți amintești? De oamenii care-ți spun și arată că nu ești bun? De profesorii care ți-au spus că ești prost, pentru că n-ai rezolvat tema dificilă pentru acasă? Sau de partenerul care-ți spune că ești un om minunat? Mă îndoiesc că e a doua variantă... Observă și tonul vocii pe care îl folosești când îți vorbești ție. De obicei, când experimentăm o stare de spirit negativă ne spunem lucruri silențios. Patternurile de limbaj au o influență foarte mare asupra emoțiilor. Dacă îți spui pe un ton plâns că ești prost, nu ești bun de nimic și jalnic, acestea sporesc starea negativă în care te afli.

 

Cum poți schimba această stare și să devii conștient că alegerea stării emoționale îți aparține?

Pasul 1. Îndreaptă-ți umerii, ridică-ți capul și gândește-te la un moment din viața ta în care ai simțit bucurie, încântare sau orice altă emoție pozitivă pe care ai vrea să o experimentezi continuu.

Pasul 2. Gândește-te și vizualizează acel moment, respiră așa cum respirai atunci și spune-ți lucrurile pe care ți le spuneai atunci. Tu decizi care emoție din trecutul tău o perpetuezi în prezent. Dacă vrei să te simți bine, poți oricând adopta această tehnică simplă.

Pasul 3. Fii sincer cu tine și schimbă-ți obiceiul de a te afunda în depresie, alege schimbarea, alege să te  conectezi cu tine însuți, căci esența ființei tale este una fericită, nu tristă.

Toată lumea găsește până la urmă o metodă prin care își rezolvă mai mult sau mai puțin eficient problemele, însă aceste metode pot fi pozitive sau negative. O metodă negativă e aceea prin care păstrezi în tine problema, căci ea răspunde unei nevoi ale tale: nevoia de a te victimiza, nevoia de a-ți apropia oamenii, nevoia de a avea în permanență o bătălie de dus, și exemplele pot continua. Acum, întrebă-te tu pe tine care sunt metodele prin care îți rezolvi propriile probleme și întreabă-te dacă aceste metode sunt pozitive sau negative. Folosește următoarele întrebări pentru fiecare problemă a ta:

Care sunt căile pe care le folosesc pentru a-mi rezolva problemele?

Care e postura corpului meu când mă gândesc la problemă?

Cărei nevoi ascunse din mine răspunde problema mea?

Folosesc oare anumite fraze continuu în vorbirea mea cu mine sau cu alții?

Gândește-te că dacă ai o problemă pe care n-ai reușit să o rezolvi de ceva vreme, înseamnă că undeva la nivel incoștient ai folosit această problemă pentru a-ți îndeplini o nevoie. Iar dacă conștientizezi că acest lucru se întâmplă cu tine, încearcă să te gândești ce-ar trebui să se întâmple în viața ta ca această problemă să fie rezolvată definitiv. Căci doar atunci vei fi cu adevărat cea mai bună variantă a ta!

 

Te aștept și data viitoare să evoluăm împreună.

 

Cu drag,

Ștefania

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu