miercuri, noiembrie 14, 2012

DE LA PUȘCULIȚĂ LA CONTUL ÎN BANCĂ... ÎNVAȚĂ COPILUL LUCRURI UTILE DESPRE BANI


Societate de consum îi solicită pe copii de la cele mai mici vârste legat de bani, bunuri materiale și ale lucruri de care cu toții ne izbim. Așadar, a vorbi despre bani cu copilul tău mi se pare mai mult decât necesar... Să vorbim despre bani cu copiii?... Hmm... ”Pare vulgar, tabu, neconvenabil” ar spune unii... Pentru mulți, acest lucru ar însemna să introducă odrasla într-un mediu competitiv și de cele mai multe ori viciat, negru și dur, chinuit sau speculativ. Însă, ceea ce uită aceste persoane este tocmai faptul că cel mic și chiar și ei, adulți fiind în relație cu un copil, văd în resursele financiare o sursă de de satisfacere a plăcerilor. Un obiect de neliniște. Instrumentul unui sistem de recompensă și pedeapsă.... Adică ceva ce este practic imposibil de negat sau de dat la o parte din viața copiilor.

Banii trec în mințile noastre ca un concept impur. ”Banii sunt murdari”, ”Cu bani poți cumpăra orice”, ”N-am noroc la bani, dar am noroc în dragoste”, etc. sunt tot atâtea vorbe de duh care susțin această idee. Dincolo de asta, vechea zicală din bătrâni cum că ”Bani se câștigă cu sudoarea frunții” trebuie în mod imperios să-și facă loc în discuțiile cu micuții noștri și apoi în mintea lor, pentru ca poveștile despre potențialele pretenții exagerate odraslelor să nu rămână decât... ”povești” cu iz de basm ireal în viața noastră.

 

Mami, vreau...

Deunăzi am văzut un copil cerând mamei lui o prăjitură. Mama, încurcată, încerca să-i spună șoptit că nu are bani, însă copilul, neînțelegând semnificația profundă a replicii ”Nu am bani!”, i-a răspuns imediat: ”Ia din perete!”. Era clar faptul că, pentru el, banii sunt ceva ciudat și magic în același timp, ceva ce se poate lua oricând din bancomatele ”din perete” și care îi acordă accesul la dorințele lui cele mici sau cele mari. În aceste situații cu care, sunt convinsă că, tu, părinte de copii mai mari sau mai mici te confrunți aproape zilnic, dacă nu de mai multe ori pe zi. A-i explica copilului de unde vin banii și la ce folosesc îl ajută pe micuțul om să înțeleagă bazele sistemului social în care ne învârtim cu toții, inclusiv el. În viață există lucruri indispensabile: haine, mâncare, electricitate, mobilă etc. și lucruri care ne fac plăcere: vacanțe, dulciuri, ultimele noutăți în materie de modă, ultimele accesorii la mașină. Totul are un preț pentru a fi posedat. Banii nu sunt dați de bancă sau de bancomatul ”din perete”, ei se câștigă muncind, serviciul la care merge mami cu tati nu este pentru că ei vor să plece de acasă, ci pentru că în acest fel ei câștigă banii necesari traiului... iată câte învățături pe cât de simple, pe atât de utile pe care ar fi bine ca fiecare din noi să începem să le implementăm în capul micuților noștri.

 

Valoarea morală banilor

A învăța un copil de câțiva anișori că banii găsiți pe stradă nu sunt ai lui înseamnă să-l educăm asupra valorii acestora. Căutând posesorul sau oferind suma unei persoane sărace vom arăta copilului ce ne privește și ne imită că banul trebuie să aibă și un sens moral, nu doar unul mercantil. În fața unei persoane fără adăpost, copilul va fi mirat: ”De ce stă pe stradă nenea?”. Nevoia de siguranță a copilului va trebui în acest moment să fie satisfăcută spunându-i-se că acel om trece prin momente dificile, are mari dificultăți financiare, dar că sunt persoane care ajută astfel de oameni și că și el va putea face acest lucru mai târziu. Trebuie asigurat, de asemenea, că familia lui nu trece prin astfel de situații și că mami și tati muncesc tocmai pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

 

Responsabilizarea copiilor

Responsabilizarea copiilor în ceea ce privește banii se poate face în aspecte variate, de la mâncarea pe care vrea sau nu să o mănânce și pănă la recompensele în bani, gestionara finanțelor proprii și interzicerea unor comportamente deviante de genul furat din portofelul părinților (sau al altora!).

”Nu luăm ceea ce nu ne putem permite”, ”Nu e bine să risipim mâncarea. Dacă nu o mănânci mai târziu se va strica și va trebui să o aruncăm”, ”Lumina se stinge de fiecare dată când ieșim dintr-o încăpere”, ”Apa nu e bine s-o lăsăm să curgă o oră în chivetă”... iată învățăminte sănătoase pe care dacă copilul le mai și observă la noi succesul în ce privește educarea lui este garantat. Veți fi uimiți, însă, dacă li se explică adecvat, copiii pot înțelege inclusiv evenimente extreme, de genul șomajul unuia din părinți sau al amândurora. Fără a face din copil un confident pe această temă, este necesar să i se explice despre acea situație și despre căutările unui loc de muncă, fără să se simtă responsabil de problemele părinților.

Responsabilizarea poate veni și cu acordarea câte unei monede (nu mai mult!) pe săptămână. Aceasta va fi suficientă pentru crearea și dezvoltarea sentimentului responsabilității și al autonomiei. Poți analiza împreună felul în care poate să cheltuiească banii lui strânși, dar fără a te amesteca prea mult în această problemă. Poți spune: ”Vom mânca într-o oră, nu îți cumpăra un covrig acum” mai bine decât ”Treaba ta dacă dai banii pe prostii”.

Atenție la recompensa pentru că a făcut treabă (conform puterilor lui) în casă! Nimic mai greșit! Este normal să-și facă patul, să strângă masa după ce a mâncat sau să-și pună rufele murdare în coșul din baie. Nu recompensa așa ceva, la fel cum nu sancționa prin confiscarea banilor faptul că ”nu ai fost cuminte”. Banii și trăirile emoționale nu au nicio legătură!

La fel și cu îndatoririle de școlar, nu le recompensa! Copilul trebuie să înțeleagă că muncește pentru sine la școală, nu pentru a primi bani. În schimb, este normal să-și cumpere din banii lui un compas pe care l-a pierdut a patra oară în ultima lună. Acest lucru îl poate face mai atent cu obiectele proprii.

 

La final, un singur îndemn: vorbește copiilor despre tine însuți, despre alegerile tale, despre reușitele și curajul pe care a trebuit să ți-l asumi pentru a ajunge să fii ceea ce ești și să ai banii pe care îi ai. Acest fapt îi va ajuta să-și dea seama de felul în care va dori mai târziu să câștige și ei!

 

Te aștept și data viitoare să evoluăm împreună.

 

Cu drag,

Ștefania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu