joi, octombrie 04, 2012

CONSECINȚELE SLĂBIRII FUNCȚIEI PATERNE. CE VA DEVENI COPILUL FĂRĂ TATĂ?


Continui astăzi, dragi cititori, subiectul care v-a stârnit interesul în ultimele articole: anume despre importanța pe care tatăl o are în creșterea și dezvoltarea copilului. Astăzi voi căuta să surprind care sunt consecințele slăbirii funcției paterne, ce efecte are acest lucru în conturarea personalității micuțului.

 

Top of Form

Slăbirea funcției paterne constituie consecința unei relații defectuoase atât la nivel comunicațional, cât și relațional între tată și copil. Abandonarea funcției paterne sau incapacitatea asumării ei de către tată are drept efect absența maturizării necesare a copilului. Această carență paternă este un factor important în apariția diferitelor tulburări psiho-patologice la copil, pe care voi începe să le descriu în cele ce urmează:


Sindromul carenței de autoritate în dezvoltarea individului

Trăsăturile specifice ale sindromului carenței de autoritate pe care copilul ajunge să le manifeste apar în trei dimensiuni: personalitatea, comportamentul și relațiile interumane ale copilului.

·         Personalitatea celui ce suferă sau a suferit în copilărie de sindromul carenței de autoritate este superfluă, lipsită de stabilitate și de putere. El este lipsit de curaj, de perseverență. Îl stăpânește un sentiment profund de nesiguranță, iar cazurile de anxietate sunt frecvente.

·         Comportamentul traduce în acțiuni disfuncționalitățile personalității. Acțiunile sunt uneori lipsite de scop sau nu sunt duse la bun sfârșit. Capriciul domină persoana care a suferit în copilărie de sindromul carenței de autoritate, iar tentativele de sinucidere sunt destul de frecvente și cauzate de nimicuri, de fleacuri. Studiile arată că tentativele de sinucidere sunt, în general, un semn al carenței de autoritate din moment ce ele apar ca soluție salvatoare pentru dificultățile cele mai diverse și nu neapărat de natură existențială pe care omul le întâlnește.

·         Relațiile interumane sunt marcate și ele de capriciu și instabilitate. Individul apare în lumina unei false sociabilități, o sociabilitate de suprafață, rămânând, însă, izolat de toți cei din jurul lui; orice angajament durabil este imposibil. Are cunoștințe, dar niciodată prieteni adevărați.

 

Tulburări în organizarea personalității

Am văzut în articolele anterioare că distanțarea dintre mamă și copil este o condiție esențială pentru asigurarea autonomiei și independenței individului. Situația de dependență reciprocă dintre mamă și copil prejudiciază viitorul psiho-afectiv al copilului. Dacă relația mamă-copil rămâne prea strânsă, dezvoltarea personalității copilului va depinde de personalitatea mamei. În măsura în care aceasta este înclinată spre un exces de sentimentalism, copilul va fi slab, capricios, exigent, veșnic nemulțumit; dacă ea, în schimb, este autoritară și posesivă, copilul nu va avea încredere în sine, va resimți mereu un sentiment acut de nesiguranță și va cere continuu confirmări, nu neapărat în modul cel mai drăguț cu putință. Acest lucru riscă să dea naștere unei persoane dure, capricioase, lipsite de caracter, de curaj, care fuge de propriile responsabilități și are intenții nesigure.

Tot în articolele anterioare am văzut că una din funcțiile tatălui era să-și ajute fiul să ajungă suficient de puternic să-l depășească, să i se opună în situația oedipiană. Când această funcție nu este asigurată de tată, copilul dă dovadă de o neliniște pronunțată la gândul că trebuie să se opună tatălui și se complace astfel, într-o situație de dependență de acesta. Lipsa imaginii masculine propice identificării pozitive produce personalitățile nesigure ale unor persoane neliniștite și temătoare, având mereu nevoie de o persoană care să le calmeze, să le echilibreze.

Insuficiența imaginii paterne în cazul fetei produce efecte contradictorii: aceasta fie se identifică unei mame puternice, manifestând ulterior tendințe feministe despotice, fie este în permanență în căutarea bărbatului ideal, nimeni nefiind în măsură să-i satisfacă nevoia acută de siguranță. Deteriorările imaginii paterne antrenează, deci, dificultăți de identificare. Copilul este, în acest caz, fie inhibat, fie instabil. Este incapabil să manifeste un sentiment de identificare stabil, se îndoiește de el însuși și are tendința să se devalorizeze. Posedă într-un grad deosebit scăzut capacitatea de a comunica. Se constată, de obicei, la acești copii, o dimensiune depresivă și un sentiment de tristețe accentuat.

 

Tulburările de caracter și de comportament

Se întâlnesc adesea copii prezentând tulburări de caracter din cauza faptului că tatăl nu își îndeplinește funcția paternă specifică în mod adecvat. Acești copii ajung să fie instabili, agresivi, hiperemotivi, anxioși, impulsivi, închiși în sine sau excitați, colerici, dezechilibrați. Copiii pot exprima disconfortul și prin comportament deviant. Reacționează într-un mod violent și își exteriorizează conflictele interioare prin acte deplasate față de cei din jur.

 

Bolile mentale

Cu cât lipsa rolului patern este mai mare sau a survenit mai de timpuriu în viața copilului, cu atât riscul patologiei mentale crește. Prezența în anturaj a unor figuri paterne substitutive (bunici, unchi, prieteni de-ai mamei) tinde, pe de altă parte, să diminueze riscul. Da Silva, într-un studiu efectuat în 1963 asupra părinților schizofrenici, a notat că absența tatălui confirmă și favorizează apariția schizofreniei la copii. Acest fenomen s-ar datora fie unor circumstanțe exterioare ca îndepărtarea forțată a tatălui de copil, fie unor conflicte, ca despărțirea părinților, fie unei excluderi funcționale. În oricare din cazuri, imaginea tatălui este slabă și ineficientă.

 

Demisia tatălui din rolul poate cel mai important din viața lui este, se pare, hotărâtoare pentru devenirea ulterioară a copilului. Așadar, înainte de a merge mai departe prin viața minunată pe care ți-ai clădit-o, oprește-te un minut și gândește-te:

Cum ești tu ca tatăl al copilului tău?

Cum este partenerul tău ca tată al copilului vostru?

 

Te aștept și data viitoare să evoluăm împreună.

 

Cu drag,

Ștefania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu