duminică, septembrie 09, 2012

ÎNAPOI LA MUNCĂ – PLIN DE ELAN SAU... PLIN DE NERVI?


Septembrie... concediul s-a terminat, zilele însorite se împuținează, week-end-urile pline de activități relaxante în aer liber devin și ele treptat o raritate, colegii sunt toți la birou primind sarcini noi sau aceleași vechi pe care să le demareze, totul reintră în rutina profesională obișnuită... Gata distracția! La muncă!!

A venit timpul să te întorci la birou și să-ți faci un plan de bătaie pentru a începe anul profesional în forță. Dar cum să faci asta atunci când parcă ție personal ți se îneacă toate corăbiile gândindu-te iar la problemele de muncă??... Deși, de obicei, tratat superficial și în hohote de râs, ”sindromul post-concediu” este o problemă reală, serioasă, care îți poate afecta tonusul, relațiile profesionale cu colegii, cu șeful și chiar viața de cuplu și cea socială.

Fiecare din noi se bucură cu tot sufletul de vacanța binemeritată, fiecare o savurează cu fiecare sorbitură din paharul de răcoritoare cu care se desfată, cu toții ne dorim ca aceasta să dureze cel puțin o veșnicie, iar de terminat să nu se termine decât atunci când noi spunem: ”Gata, m-am săturat să stau în concediu! Vreau la muncă!”.

Problema care se pune în acest caz este că, oricât de dragă ne-ar fi, vacanță are și ea limitele ei, se termină la un moment dat și ia cu ea toate plăcerile în care ne-am scăldat în lunile însorite de vară. Și poate că nu e tocmai rău acest lucru, știu oameni care se bucură din plin de concediu, dar în aproape egală măsură se desfată de muncă și de satisfacțiile pe care această le aduce. Nu putem trăi doar din distracție și nici nu cred că ar fi tocmai modul ideal de a viețui pentru omul ambițios care vrea ceva de la el, care vrea să evolueze și să devină cea mai bună variantă a sa și căruia eu știu sigur că mă adresez prin toate articolele mele de dezvoltare personală.

Așadar, terminăm cu ușoare regrete și promisiuni de ”va urma”, concediul și ne spunem în gând că data viitoare ”va fi și mai mare și mai frumos”. Dar în același timp ne scuturăm de toate iluziile leneverii eterne și ne mobilizăm pentru eficiență maximă și recunoaștere profesională în mediul de lucru în care activăm. Cum să facem ca această trecere să fie cât mai lină și cât mai motivantă pentru perioada de până în sărbătorile de iarnă care vor urma? Iată câteva sfaturi:

1.     Nu te simți dărâmat că începi serviciul, bucură-te că ai unul!

Aceasta este gândirea pozitivă de care trebuie să te înconjori în primul și-n primul rând! Nu-ți place jobul? Întreabă-te de ce... Dacă ar fi să-ți reușească astăzi cel mai mare proiect al carierei tale, te-ai simți la fel de amărât sau neîmplinit? Eu pot să bag mâna în foc că nu! Și atunci... cine te împiedică să te apuci de treabă și să-ți împlinești visul cu proiectul cel măreț și, implicit, să înceapă să-ți placă ce faci?

2.     Totuși... nu țâșni cu elan ”muncitoresc” din rai direct în… birou!

Chiar dacă ești îndrăgostit de activitatea ta și arzi de nerăbdare să revii în centrul acțiunii, rezervă-ți una sau două zile de tranziție între vacanță și întoarcerea la muncă, zile în care să te reacomodezi cu biroul, cu listele TO DO, cu programul de 8-10-12 ore, cu șeful perfecționist și colegii competitivi. Așadar, caută să stai doar strictul necesar la birou, ia lucrurile ușor, fă-ți o idee cam ce urmează să faci și... începe munca prin a-ți face curat pe birou și în hârtiile care tronează de dinainte de concediu pe birou și prin dulap. În caz contrar, schimbarea bruscă de ritm te va obosi. Vei fi irascibil și vei da, cel puțin câteva zile de la “aterizarea în birou”, randament scăzut la locul de muncă.

3.     Nu mai spune ”sper să am un an mai bun”.

Pur și simplu, fă-l tu mai bun! Nu-ți place serviciul, schimbă-l! Nu-ți place ceea ce faci acum, nu ești mulțumit de cunoștințele tale? Fă ceva ce-ți place, citește mai mult, învață mai mult, ocupă-te de tine mai mult!

4.     În primele zile după revenirea la birou...

Fă în fiecare seară plimbări în aer curat: în parc, la poale de pădure, prin locuri mai puțin frecventate de mașini și zgomote. Acest lucru te va ajuta să treci mai ușor de la perioada de relaxare la cea solicitantă de muncă, te va ajuta să dormi mai bine și ”să-ți încarci bateriile” pentru efortul ce va urma.

5.     Nu mai da sfaturi, nu mai asculta de sfaturi.

Fă ceea ce crezi tu că e mai bine pentru tine, în primul rând, precum și pentru cei din jurul tău. Obiceiul tău e să-ți pui pe tavă viața atunci când te întorci din concediu și să asculți ce-au făcut ceilalți și ce rău/bine le-a fost cât au fost ei departe de birou. Se spune că de aceea sfaturile nu costă nimic, pentru că nimeni, de fapt, nu are nevoie de ele!... Atunci de ce îți încarci memoria și sufletul cu ”dramele” celorlalți? Oricum nu vor face cum spui tu, ci cum vor considera ei că e mai bine, așa că... de ce te mai obosești?

6.     Mănâncă, în ”perioada de tranziție”, mai multe fructe și legume decât în mod normal.

Acestea sunt surse minunate de vitamine și energie. De asemenea, evită alimentele grele, bogate în grăsimi preparate termic, căci ele dau de lucru organismului, obosindu-l mai ușor.

7.     Nu-ți face planuri de azi pe mâine.

Gândește în ansamblu. E un nou început de an profesional, uită de planurile ce te-au chinuit anul ce s-a încheiat înainte de concediu, găsește-ți o viziune pentru noul an. Gândește unde vrei să fii exact peste 12 luni, cum vrei să fii, cum să te percepi tu, cum să te vadă ceilalți. Imaginează-te exact așa cum vrei și apoi pornește la drum. Asta trebuie să faci și ai un an excelent înainte să reușești!

8.     Nu fii trist pentru eșecurile pe care le ai.

Amintește-ți tot timpul că tu ai făcut alegerile care te-au adus aici, că tu ai trăit viața asta și nu altcineva în locul tău. Și atunci, de ce să fii trist? Pur și simplu ia-o de la capăt cu elan!

9.     Dacă ai avut parte de un concediu lung...

Iar trezirea dis-de-dimineață ți se pare acum mai grea, încearcă să ”furi” măcar 10-15 minute. Le poți recupera din timpul de pregătire pentru plecarea la muncă, optimizând ”pașii”.

10.  Nu mai fii același!

Schimbă ceva major! Începe să ai curaj! Fii tu până la capăt și trăiește așa cum vrei, cum îți place, cu cât mai puține compromisuri. Dacă tu nu ai grijă de viața ta, atunci cine? Și dacă nu acum atunci când?

 

Să ai un an profesional plin de realizări, dragul meu cititor!

 

Te aștept și data viitoare să evoluăm împreună.

 

Cu drag,

Ștefania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu