joi, ianuarie 28, 2016

ȘTEFANIA DAVID - IUBITOARE, DEDICATĂ, PUTERNICĂ

Ștefania este o persoană caldă, deschisă, un profesionist cu reputație, o mamă dedicată și este voluntarul psihoterapeut al Asociației Happy Moms la ”Atelierul de dezvoltare personală”.

Cine este Ștefania? De ce?
Psiholog, blogger, scriitoare, visătoare... De ce? Pentru că-mi place... pentru că merit... pentru că asta iubesc să fiu...

Cum te caracterizează familia?
Iubitoare, dedicată, puternică, încăpățânată, empatică, suportivă și susținătoare. A se vedea ”puternică” și ”încăpățânată” ca fiind defecte... Adică... cam cum sunt realitate, dar în mult mai puține cuvinte decât dacă aș apuca eu să vorbesc despre mine.

Dar pacienții?
Pacienții mei sunt... clienții mei! Nu pot să definesc altfel relația pe care o stabilesc cu ei, decât ca fiind una în care clientul se simte acceptat necondiționat de către mine, respectat, înțeles și valorizat ca persoană, indiferent de ceea ce spune sau face. Termenul de pacient în practica psihologică mi se pare limitativ, procustian, el dă senzația de relație de putere în care o parte este în deficit de ceva vital, iar cealaltă în putere de a ordona viața celui aflat în deficit. Ori nu asta e ceea ce-mi doresc ca și clienții mei să știe despre ei, despre mine și despre relația pe care o stabilim. Mai curând vreau ca între psihologul din mine și clientul din ei să se nască o relație de ajutor psihologic, în care o persoană, aflată în stare de echilibru psihic mai bun ajută, printr-o atitudine de acceptare cvasi-necondiționată, o altă persoană, aflată în dificultate, să atingă parametrii psihici necesari unei bune adaptări.
Revenind la întrebare... clienții mei cred că au o părere bună despre sprijinul pe care îl ofer indiferent de solicitare, indiferent de timp, adaptat lor și nu doar ”decupat” din cărți de specialitate. Procesul lor de optimizare a propriei vieți sau a propriei ființe devine și procesul meu, iar acest lucru cred că se simte și se apreciază adecvat.

Ce îți place cel mai mult la munca de psihoterapeut?
Zâmbesc... Îmi place totul! Sună a clișeu? Poate... dar nu mă preocupă acest aspect, cât timp știu că acesta este adevărul meu! Interacțiunea cu oamenii îți oferă atâta unicitate, autenticitate, finețe și sensibilitate savuroasă, dar și profunzime în gândire încât n-are cum să nu-ți placă!... A fi psiholog nu se manifestă doar în cabinetul/studiul tău, se manifestă pretutindeni, cu oricine, la orice oră și... oricum! Cum să nu-ți placă să analizezi, să cauți, să studiezi, să citești, să descoperi, să pătrunzi în minți și suflete, în idei și teorii?

Dar cel mai puțin?
N-am acest termen în minte când mă gândesc la meseria mea.

Când ai vreme să faci tot ce îți propui?
Am învățat în timp, apoi am dăruit altora, în trainingurile susținute către angajații diverselor organizații în care am intrat, învățătura că NOI DETERMINĂM TIMPUL, NU EL PE NOI! Am învățat că pot folosi timpul în favoarea mea, nu el să mă conducă pe mine, am chiar datoria morală față de mine însămi de a face acest lucru, așa că lucrul pe care ador să îl fac, cu atât mai mult acum, când maternitatea mi-a îmbogățit și mai mult viața, este să îmi dozez conștient și armonios...nu-nu, nu timpul... ci așteptările pe care mi le creez de la mine însămi. Sunt fiică, soră, soție, mamă, psiholog, psihoterapeut psihodramatist, trainer, formator, voluntar în două organizații, prietenă ce nu stă deoparte și, nu în ultimul rând, colegă ce-și oferă mereu ambele mâini pentru a fi de ajutor. Și toate acestea, departe de a mă obosi, mă îmbogățesc, tocmai pentru pentru că știu să le dozez optim, fără ca nimeni să aibă de suferit vreodată.

Cum ești ca mamă?
Iubitoare, corectă, hotărâtă, flexibilă, leoaică, tandră, afectuoasă, echilibrată, empatică, intuitivă, sensibilă, ludică, liberă, serioasă, activă, sinceră, non-convențională, disponibilă, suportivă, orientată permanent spre nevoile copilului meu pe care îl ador.

Dar ca specialist?
Aproape la fel ca și în viața mea personală, ca mamă, poate ușor schimbând subtilitatea sensului și ordinea: empatică, intuitivă, sensibilă, echilibrată, flexibilă, ludică, liberă, serioasă, activă, corectă, hotărâtă, sinceră, non-convențională, disponibilă, suportivă, charismatică, orientată permanent spre nevoile clientului meu pe care îl respect și alături de care merg pe drumul său personal. Nu știu să mă definesc altfel, ca om, ca persoană de susținere sau ca profesionist, toate aceste laturi sunt parte din mine, iar eu sunt una și aceeași mereu...
În plus, am un mare crez care mă desăvârșește ca psiholog. Aparține marelui Emil Cioran și sună cam așa: ”Arta de a fi psiholog nu se învaţă, ci se trăieşte şi se experimentează[...]. Nu eşti un psiholog bun dacă tu însuţi nu eşti un subiect de studiat, dacă materialul tău psihic nu oferă zilnic o complexitate şi un inedit care să excite curiozitatea ta continuă. Nu te poţi iniţia în misterul altuia, dacă tu însuţi n-ai un mister în care să te iniţiezi. Pentru a fi psiholog, trebuie să fii atât de nefericit, încât să pricepi fericirea şi atât de rafinat, încât să poţi deveni oricînd barbar; iar disperarea în care trăieşti să aibă totdeauna atâta ardoare, încât să nu ştii dacă trăieşti în pustiu sau în flăcări. Ca psiholog, consideri pe toţi ceilalţi oameni părţi din tine, frânturi ale fiinţei tale.”

Care este cel mai măreț vis al tău?
Să am împreună cu soțul meu o familie fericită, să ne bucure sufletul venirea pe lume între noi a unui alt copil, pe care să-l adorăm ca și pe puiul nostru drag, să ne adâncim în pasiunea noastră comună descoperirea infinitului psihicului uman, să fim freelanceri și să colindăm toată lumea încercând să facem oamenii fericiți pe acolo pe unde trecem.

Dar cea mai mare realizare?
Realizarea mea cea mai mare e familia minunată pe care o am împreună cu soțul meu.

Cum arata viitorul?
Prezentul este viitorul meu! Zâmbesc din nou... chiar nu știu cum arată viitorul... și nici nu știu dacă mă preocupă acest aspect. Îmi place teribil să trăiesc PREZENTUL... Să visez, să-mi fac planuri, să lupt pentru ele, să muncesc până la epuizare, să lenevesc alteori... Să fabulez, să mă joc, să mă pierd în propria-mi copilărie, să o retrăiesc lângă copilul meu, să cânt, să dansez... Să lupt, să cad, să plâng, să mă ridic și iar să lupt, să izbândesc, să savurez... Să sper, să râd, să visez. SĂ TRĂIESC... Vreau să trăiesc frumos prezentul și-mi caut cu ardoare liniștea.

5 cuvinte care caracterizează pasiunea ta pentru psihologie.
Nu știu să-ți dau doar cinci cuvinte. Aș ști să-ți spun mai multe, mult mai multe, așa că, mai bine, mă opresc. Pot doar să citez ceva care pe mine mă reprezintă, ca om, deci și ca profesionist: “Cele trei lucruri esențiale pentru a înfăptui ceva care să merite osteneala sunt munca stăruitoare, perseverența și bunul simț.” (Thomas Edison)


Interviu realizat de echipa Happy Moms în 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu