miercuri, octombrie 09, 2013

INEVITABIL... VA FI BINE! TOȚI TRECEM PESTE DESPĂRȚIRI, ÎNTR-UN FEL SAU ALTUL...


Parafrazez azi, drag cititor, versurile unei melodii care mi-a răsunat în urechi toată vara: ”După rău vine bine... daa... Inevitabil va fi bine... e-e... Va fi bine-e... e-e... Va fi bine-e...”... Mare adevăr se ascunde în spatele acestor cuvinte, aparent banale și menite a se aduna laolaltă doar pentru o prea-nefericită rimă!... Putem spune cu tărie: ”Inevitabil va fi bine!” și în cazul despărțirilor: indiferent cât de precoce sau tardive sunt, indiferent cât de dureroase sau mai puțin dureroase, liniștite sau zgomotoase sunt despărțirile din viața noastră, inevitabil fiecare din partenerii implicați în despărțire vor depăși momentul, iar liniștea se va așterne asupra sufletului lor încercat. Dacă faci acum un exercițiu de memorie, reamintindu-ți despărțirile tale trecute, vei vedea că-mi dai dreptate...

Astăzi vom vorbi, deci, despre despărțiri peste care am trecut, peste care trecem sau peste care vom trece, indiferent de perspectiva sumbră pe care am putea-o avea în acest moment. Despre despărțiri se spun și se scriu multe, curg râuri de cuvinte, povețe, 5-7-9 sfaturi despre a trece cu bine peste aceste evenimente, însă în toate aceste râuri de cuvinte lipsește, de cele mai multe ori latura emoțională: nici cea mai rațională și obiectivă afirmație, încurajarea care să te ridice din pământ, nu este capabilă să transpună în cuvinte ceea ce simți atunci când ești părăsit, atunci când decizi chiar tu să pui capăt unei relații sau relația se destramă sub ochii tăi și ai partenerului, fără să vă dați seama. Dar, cu toate acestea, deși îți este greu, trebuie să înveți să mergi mai departe...

Oricare ar fi atitudinea ta în fața unei despărțiri, în oricare dintre situații te-ai afla și oricât de greu ți-ar fi, este imperios necesar să îți recapeți bucuria de a trăi, chiar dacă ai pierdut o mare iubire. Mai jos îți voi prezenta succint etapele prin care trecem pentru "vindecare", fiecare cu plusurile și minusurile ei:

 

1.      Negarea

Prima ta reacție atunci când partenerul te anunță că vrea să vă despărțiți este negarea, refuzul de a crede ceea ce auzi. Pur și simplu nu îți vine să crezi că el poate renunța așa ușor la relație și la tine. În zilele următoare ești sub stare de șoc, aflându-te, încă, sub influența veștii. Vezi un semn bun în orice lucru făcut de el: dacă sună, trimite un mesaj, mail etc. și nădăjduiești sub o formă sau alta că va reveni. Reinterpretezi fiecare dintre cuvintele și gesturile sale și vrei să te convingi că încă te mai iubește. Îți spui că nu este adevărat, că este doar ceva de moment și partenerul va reveni la sentimente mai bune. Această etapă este ceva normal și firesc, șocul unei schimbări în situația ta emoțională este normal să nu-l putem prelucra în primă fază, însă prelungirea acestei etape, complacerea în starea de negare, nu face decât să întârzie procesul de refacere. Ce-i drept, abandonul este una dintre cele mai mari răni ale sufletului, iar o despărțire te duce cu gândul la toate situațiile în care ai fost părăsit în trecut, creierul refiltrează informațiile acestea, ceea ce face ca mesajele din situația prezentă să ajung la tine distorsionat, exagerat, întrucât inconștientul nu este pregătit pentru un astfel de șoc.

 

2.      Furia

Treptat, iubirea pe care o simțeai altădată se transformă în aversiune și persoana iubită îți apare plină de defecte, defecte pe care altădată le iubeai sau pur și simplu nu le observai. Această etapă, numită și "dragostea învrăjbită", apare atunci când începi să percepi adevărata realitate a deciziei de ruptură a relației și realizezi că, DA, V-AȚI DESPĂRȚIT! Te întrebi cu ce drept a putut să-ți facă tocmai ție una ca asta și îl vezi ca pe un monstru, responsabil de toate supărările tale. Începi să-i aduci felurite reproșuri și îi amintești de momentele neplăcute din relația voastră. Totuși, indiferent cât de mare ar fi furia ta, important e să nu-ți pierzi controlul și să păstrezi o limită în tot ceea ce spui. În general, atunci când suntem părăsiți, procedăm asemenea unui copil căruia i s-a luat o jucărie și plânsetele nu i-au adus-o înapoi. Când nu putem guverna pe cineva, încercăm să îl distrugem, cel puțin mental. Totuși, furia este benefică pentru moment, alungă frustrarea și ne permite să ne eliberăm de emoțiile distrugătoare.

 

3.      Hărțuirea

Această etapă poate apărea sau nu, în funcție de temperamentul fiecăruia dintre noi. Deși partenerul tău a plecat și ți-a spus că nu are de gând să se mai întoarcă, rănit fiind în orgoliu, putem avea tentative de a-l recupera... cu orice preț! Îți spui că nu strică să încerci să îl recuperezi, ești convins că așa îi vei arăta cât de mult ții la el și, deși nu a mai dat niciun semn de viață, ești sigur că nu te-a uitat. Ca urmare, începi să-l suni de 7-8 ori pe zi, îi bombardezi căsuța cu e-mail-uri, lași mesaje până i se umple mesageria vocală la telefon, îl vizitezi la serviciu și chiar îi ieși în cale ”ca din întâmplare”!... Aceste mișcări, însă, nu sunt tocmai bune. Fostul tău partener are, de acum, dreptul la propria viața, una din care tu nu mai faci parte.


4. Reanimarea

”Nu mă mai vrea? Cu atât mai bine! Și așa nu eram prea potriviți... În ultimul timp, era prea distant și nu îmi mai arăta afecțiunea mult dorită!...”. Folosește-te de autosugestie pentru a trece mai ușor peste această perioadă grea din viața ta. Această etapă poate fi un semn bun, semn că starea de șoc a fost depășită. Acum trebuie să îți lași timp să-ți revii, să te obișnuiești cu ideea că relația s-a încheiat. Însă, nu uita că timpul necesar pentru a ne reveni este direct proporțional cu intensitatea experiențelor trăite alături de cel sau cea care a plecat. Așadar, nu fii prea dur cu tine și lasă-ți propriul ritm să se impună, lasă-ți timpul necesar pentru renaștere și revenire.

 

4.      Redescoperirea

Pentru a trece mai ușor peste acest moment al despărțirii trebuie să pui cât mai repede bazele unei noi vieți, diferită de cea pe care ai avut-o până acum în cuplu. Implică-te în activități diferite, descoperă-ți noi pasiuni sau reia o activitate la care ai renunțat din cauza partenerului. În plus, ai grijă de aspectul tău fizic. Mergi la coafor, îmbracă-te în fiecare zi ca și cum ai merge la o întâlnire amoroasă și cumpără-ți ceva, dacă asta te poate înveseli. Și munca e o soluție de a depăși acest moment critic. Dacă te concentrezi pe viața profesională, ea te ajută să uiți eșecul sentimental și îți poate oferi satisfacție rapidă: promovare, mărire a salariului, felicitările șefului (invidiile colegilor!) etc. Aceste mici succese te vor ajuta să îți ridici moralul și să îți întărești încrederea în tine. Totuși, nu trebuie să faci din muncă o obsesie, pentru că viața ta nu se rezumă doar la asta.
Fă orice pentru a nu te lăsa copleșit de durere, regrete și amintiri. Cea mai mare greșeală pe care o poți face în această perioadă este sa te izolezi, sub pretextul că nu mai ai chef de nimic... În loc să fugi de lume, mult mai potrivit este să-ți schimbi ritmul de viață, să-ți găsești o viață doar a ta, care nu este bazată pe celălalt. Acum trebuie să trăiești pentru tine!

 

5.      Nostalgia

Deși ți-e bine, realizezi cât de mult îți lipsește partenerul. Îi formezi numărul de telefon, pentru că vrei doar să îi auzi vocea... Sub pretextul unei plimbări, mergi la "locul vostru", spațiu simbolic al relației și al perioadei strălucite de dragoste. Revezi banca primului sărut, locul unde te-a dus la prima întâlnire...
Nostalgia este un fenomen psihologic, nu doar unul afectiv. Creierul se îndreaptă spre ceea ce știe, iar ce am trăit este mult mai puternic în noi, decât curiozitatea de a ne îndrepta spre viitor. Momentele bune dintr-o relație nu sunt un aspect de neglijat, dar trebuie să le folosești doar în scopul de a-ți da energie pentru a continua.


6.      Libertatea

Nu te-ai mai gândit la fostul tău partener de zile bune... Simți nevoia să schimbi ceva la tine; parcă și decorul camerei tale ar trebui îmbunătățit. Ieși în oraș cât mai mult și profită de orice ocazie pentru a-ți face prieteni. Chiar ai început să observi că există persoane interesante în jurul tău! Mai tresari când te gândești la momentele în care ai fost în vechea relație, dar acum ai chef să treci la un nou capitol din viața ta. Felicitări! În sfârșit ai reușit să treci peste despărțire! După o despărțire dureroasă este foarte greu să accepți o întâlnire cu un alt partener, te sperie să cunoști pe altcineva, să începi să ai din nou încredere și să lași persoana să pătrundă în viața ta. E ca și cum ai lua totul de la zero. Totuși, această este o etapă obligatorie, dacă vrei să trăiești o altă iubire.

 

Mai presus de această clasificare a etapelor unei despărțiri, "rețeta" de a trece peste o despărțire, spun eu, îți aparține și este diferită de la persoană la persoană, în funcție de sentimentele și trăirile care te leagă de cel de care te-ai despărțit.

 

Te aștept și data viitoare să evoluăm împreună.

 

Cu drag,

Ștefania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu