joi, iulie 18, 2013

AICI ȘI ACUM!


Am tot observat de-a lungul vieții mele, dragul meu cititor, oameni care nu ezită, ba, dimpotrivă, abuzează să folosească frecvent expresia “chiar acum” atunci când se referă la ceva ce trebuiau să întreprindă, dar n-au apucat, deși, poate, în fapt, nu cred neapărat în concretețea răspunsului lor. În general, mi se pare că noi, oamenii, recurgem la diferite disimulări – verbale sau acționale – pentru a evita reproșurile celorlalți, dezaprobarea lor sau, și mai rău, rejecția. Cu alte cuvinte, refuzăm să fim noi înșine în fața celorlalți, să fim prezenți ”aici și acum” unul față de celălalt, preferând să facem, declarativ, pe plac celorlalți, când, de fapt, noi vom continua să fim ceva cu totul diferit de ceea ce afirmăm.

“Aici și acum” asta se dorește a fi, o împiedicare a acestor evitări obișnuite nouă, tuturor, în societate. O abordare psihologică a lui ”aici și acum”este cea a Gestaltului, adică cea care îi oferă individului un mod de a fi autentic și pe deplin responsabil pentru sine. Gestaltul, ne arată cu claritate importanța de a trăi ”aici și acum”, de a lăsa în urmă trecutul cu amintirile evenimentelor ce s-au petrecut și de a nu ne concentra pe viitor, care este doar o probabilitate, o iluzie, ci doar de a acționa și de a trăi prezentul cu toată puterea ființei noastre. Lipsa acțiunii, lipsa simțirii prezentului ne face să acumulăm regrete, adică să încorporăm în noi Gestalt-neîncheiate, experiențe ce vor avea, pe mai departe, în viața noastră, tendința de a se relua, în alte situații asemănătoare, până când vor fi înțelese și abordate corespunzător (lecții de viață).

Trăind aici și acum cât mai satisfăcător cu putință îmi construiesc prezentul, dar și viitorul. Dacă n-aș face asta, dacă n-aș plonja, trăind la maximum în situația actuală, aș risca să evadez fie în trecut, fie în viitor. Dacă aș trece pe lângă prezent, în numele lui ”ieri” sau al lui ”mâine”, ”astăzi” din viața mea ar fi, probabil, foarte gol... Dar, pentru că vibrez cu intensitate în prezent, reușesc să păstrez, cu siguranță, amintiri mai vii...

Numai prezentul există. Trecutul nu mai există. Viitorul nu știm sub ce formă va exista. Acum 20 de ani, un client se bucura de o căsnicie minunată. Într-un trecut mai apropiat, acum puțini ani, această amintire îi provoca durere, din cauza morții soției lui. Astăzi, când încearcă să vorbească despre această amintire cu actuala soție, are sentimente ambigui. Peste 10 ani această amintire va fi și mai diferită, cu siguranță... Amintirea unui trecut unic se schimbă cu timpul. Povestea pe care ne-o spunem acum se schimbă continuu, odată cu schimbarea noastră continuă. Trecutul nu este altceva decât o reconstrucție.

De asemenea, nici viitorul nu există. Ceea ce numim viitor, este, de fapt, proiecția noastră, construcția ipotetică a viitorului în gândirea și sentimentul de astăzi. Pentru că... mâine, cel mai probabil, va fi un prezent, diferit de ce am imaginat. Viitorul este o anticipare prezentă a ceea ce ne imaginăm noi că va fi viitorul.

A trăi ”aici și acum” nu este un joc menit să ne distragă atenția de la trecut sau viitor. Este, mai curând, o filosofie de viață pe care ar trebui să o adoptăm cu toții, o filosofie care ne-ar ajuta să ne intensificăm viața și să ne-o împlinim, un instrument de lucru pentru viața noastră cotidiană.

Putem să fugim în trecut sau în viitor. Putem, de asemenea, să ne așezăm într-un PREZENT, într-un ”aici” care este centrat pe respectul de sine și pe respectul celorlalți. Astfel, în loc să vorbim despre noi sau despre ceilalți ca despre niște mari absenți ai momentului prezent, am face bine să ne implicăm rapid, ca parteneri ai celorlalți, prezenți cu întreaga noastră ființă. Vom crea, în acest fel, un mod de viață nou, debarasat de mecanismele distructive din trecut, dar și de așteptările și de proiecțiile nerealiste ale viitorului, ajungând să ne simțim și să ne descoperim nevoile, căutând să le satisfacem într-un mod adecvat și stabilind relații autentice și profunde.

 

Îngrijește-ți, drag cititor, mentalul, pentru ca spiritualul să se simtă conectat la esența ta unică!

 

Te aștept și data viitoare să evoluăm împreună.

 

Cu drag,

Ștefania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu