miercuri, august 20, 2014

LECȚIA 23 PENTRU VIAȚĂ – O CAFEA ÎN AȘTEPTARE... ȘI UN LOC MINUNAT DIN BRAȘOV UNDE POȚI FACE UN GEST FRUMOS


”Am intrat într-o cafenea mică împreună cu un prieten de-al meu și am așteptat să dăm comanda. În timp ce ne apropiam de masa noastră, doi oameni vin și se duc la tejghea:

Cinci cafele, te rog. Două pentru noi și trei "în așteptare".

Ei și-au plătit comanda, și-au luat cele două cafele și au ieșit. Eu îl întreb pe prietenul meu:

Ce sunt alea cafele "în așteptare" ?

Așteaptă și vei vedea, mi-a răspuns.

Au intrat mai multe persoane ulterior. Două fete au cerut câte o cafea, au plătit și au plecat. Următoarea comandă a fost de șapte cafele și a fost făcută de trei avocați - trei pentru ei și patru "în așteptare". Eu încă mai întreb care e treaba cu aceste cafele "în așteptare". Dintr-o dată un om îmbrăcat în haine ponosite care arăta ca un cerșetor intră pe ușă și întreabă :

Aveți o cafea "în așteptare" ?

Atunci am înțeles. Oamenii plătesc în avans pentru o cafea pentru cineva care nu își poate permite o băutură caldă.”

 

Tradiția cafelei "în așteptare" a început în Napoli, dar s-a răspândit peste tot în lume și, în unele locuri, poți comanda nu doar o cafea "în așteptare", ci, de asemenea, un sandwich sau o masă întreagă.
Este un mod interesant de a face un bine unor oameni necăjiți, fără să încurajezi, totuși, un comportament antisocial.

 

Merg rar prin centrul Brașovului pentru a mânca... Însă deunăzi am fost plăcut impresionată de un local minunat din centrul Brașovului care practică acest mod nobil de întrajutorare. Acest loc se numește ”La Ceaun”, iar experiența a fost una grăitoare.... Mă uitam la omul sărac ce intrase... Parcă nici nu-i venea să creadă că primește o masă caldă într-un local select din centrul Brașovului. De refuzat nici nu se punea problema. Nici măcar nu știe de la cine este această masă pe care o servește. Și nici cel care a donat-o, care, cu doar câteva minute înainte, nu știa cine se va bucura de ea. Dar nici nu conta... Umanitatea din noi ne dă neîncetat lecții de viață. Felicitări tuturor ce promovează acest stil de ”a fi buni unii cu alții”! Felicitări ”La ceaun”!

 

Cu drag,

Ștefania

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu